Hushållen slänger bort mat för en halv miljard euro

Bild: Mostphotos

Finländare köper betydligt mer mat än vad som äts upp, men påstår samtidigt att maten är för dyr. Barnfamiljer är de största matsvinnsbovarna.

Enligt en undersökning beställd av bageriföretaget Vaasan slänger 84 procent av hushållen ätbar mat, över hälften av dem varje vecka. Värst är barnfamiljer, där 7 av 10 barnfamiljer kastar fullgod mat varje vecka.

En fjärdedel av landets matsvinn, ungefär 120 miljoner kilo, kommer från hushållen. Det motsvarar ett värde på en halv miljard euro om året. Hushållens matsvinn är dubbelt så stort som mataffärernas. Det beror främst på att detaljhandeln numera använder sig av automatiserade beställningssystem som gör det lättare att estimera åtgången.

Köper på känsla

De flesta hushåll handlar mat på känsla och intuition, varken enligt inköpslista eller veckoplan.

– Hushållens stora roll i matsvinnet var en stor överraskning. Orsaken är ändå väldigt enkel, finländarna gör i allmänhet ett stort matinköp i veckan, och några mindre under vardagarna för att hämta det man har glömt, säger Minna Cousins, kommersiell chef för Vaasan.

Ju fler butiksbesök, desto fler spontana impulsköp och överfulla skafferier. Svinnet blir ännu större om man har för vana att äta ute.

– De flesta anser att livsmedel fortfarande kostar för mycket i Finland. Ändå vittnar de stora mängderna matsvinn om en ganska likgiltig inställning. Den största överraskningen är ändå att majoriteten av konsumenterna upplever att de inte låter mat gå till spillo. Undersökning visar det motsatta, säger Cousins.

Bröd är den livsmedelskategori som slängs bort mest i Finland, cirka 460 miljoner kilo per år. Varken häststall eller välgörenhetsorganisationer hinner ta till vara allt bröd som blir över. Därför vill bageriföretaget Vaasan föregå med gott exempel.

– Vi frågade kunderna om förslag på hur man kan minska matsvinnet. Mindre förpackningar önskades överlägset mest, men också förpackningar som förlänger hållbarheten. Bara 15 procent ville förlänga själva brödets hållbarhet. Det är framför allt kvinnor som upplever matsvinnet som ett problem, säger Cousins.

Öl på landets populäraste bröd

Ett uppmärksammat matsvinnsprojekt, där också Vaasan har ett finger med i spelet, är ölet Wasted. Hälften av maltet är ersatt med rågbitar från Vaasan som annars hade slängts i soporna. Trots att öl på bröd låter trendigt, är metoden allt annat än ny. De första ölsorterna skapades av en slump för 5 000 år sedan. Bröd hade trillat ner i vatten och påbörjat en jäsningsprocess.

Projektet är ett samarbete mellan den ideella organisationen From Waste to Taste och ölaktören Brewniverse. Syftet var att utveckla ett öl som till hälften består av matsvinn, men som samtidigt smakar gott. From Waste to Taste förespråkar cirkulär ekonomi och grundade i fjol Finlands första matsvinnsrestaurang Loop.

Ölprojektet samlade i mars ihop över 10 000 euro genom gräsrotsfinansiering, men ölet finns tills vidare inte till salu i affärer. Enligt Juha Sinisalo, som håller i trådarna för Wasted, har affärer och restauranger visat intresse för att sälja ölet. För att kunna trappa upp verksamheten efterlyser Sinisalo nu ett bryggeri som kunde utöka produktionsvolymerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03