Huset där Touko blev Tom of Finland

TOMS BÄSTA VÄN. Durk Dehner har vigt sitt liv åt Tom of Finland – både mannen och konsten. Bild: Patricia Wiklund

Stig in i "Tom House"! Här skapade Tom of Finland sin egen amerikanska dröm – en fri och positiv tillvaro fylld av konst, sex och ändlösa festligheter. Tjugofem år efter hans död har de sista gästerna fortfarande inte lämnat festen.

Brevet kom från Amerika, från änglarnas stad. I Touko Laaksonens postlåda i Helsingfors trängdes redan många brev från fans, men han tog sig som vanligt tid att tålmodigt svara på vart och ett av dem.

– Hur det hela utvecklades sen hade väl ingen kunnat vänta sig, säger Durk Dehner.

Det har gått mer än femtio år sedan han skrev det där brevet sin till sin stora idol på andra sidan jorden. Brevet blev starten på en regelbunden och förtrolig brevväxling som slutade med att Tom flyttade in i Durks hem efter att Toms livspartner Veli hade dött. Men det är inte slutet på berättelsen. Via Tom of Finland blev Durk Dehner betagen av konst och han ägnade hela sitt liv år att främja och samla på erotiska konstverk och bygga upp det numera världskända namnet "Tom of Finland" via stiftelsen med samma namn.

Tom of Finland-huset är bokstavligen fyllt från golv till tak med erotisk konst, precis som trädgården och vinden. – Att räkna antalet snoppar i ett enda rum skulle ta alldels för lång tid, men många har försökt ändå, säger Durk Dehner, Bild: Patricia Wiklund

Men det viktigaste för honom är att Toms "snuskiga teckningar" till slut fick erkännande som riktig konst. I dag är det ingen som fnyser åt hans verk.

– Han hette Tom, förresten, inte Touko. När någon talar om Touko tänker jag på den där tystlåtna prydliga unga mannen som levde i skymundan på den finska landsbygden med sin familj. Tom var en annan person, det var den mannen jag kände, säger Dehner.

Vi sitter på hans skuggade terrass utanför den jättelika trävillan i Echo Park, Los Angeles. Trots att Tom sedan längde är död är det fortfarande full rulle i huset där konstnärer, besökare och volontärer kommer och går. Som gäst är det svårt att få klarhet i vilka som verkligen bor här, vilka som volonterar och vem som bara hälsar på. Människorna, festerna och utställningarna avlöser varandra. I huset fungerar också ett stort bibliotek med ämnesrelaterad litteratur och därtill upprätthåller stiftelsen en konstsamling. Huset fungerar också som museum. Toms sovrum och arbetsrum på översta våningen är orört (om än ganska rörigt) och i skåpet står hans läderstövlar fortfarande i prydliga rader under jackor och läderrockar. På en klädhängare hänger Laaksonens uniform från fortsättningskriget som en avlägsen påminnelse om ett helt annat liv.

ETT LIV FÖR TOM. Som ung modell blev Durk Dehner fullständigt betagen av sin tiotals år äldre idol Tom of Finland. Deras historia slutade lyckligt, under den kaliforniska solen i huset där Touko Laaksonen slutligen helhjärtat blev Tom of Finland. – Här hos oss hittade han äntligen det liv han alltid ville leva, säger Dehner. Bild: Patricia Wiklund

Det viktigaste i huset är konsten, som finns i varje rum och så i sådana mängder att den ibland är målad direkt på väggarna eller taken. På förekommen anledning är det vanligaste motivet kukar, och av dem finns det så många att de omöjligen kan räknas.

– Jag tror någon försökte någon gång, men gav upp, säger Dehner.

Trädgården "Pleasure Park" är också full av konstverk och små lusthus som just i denna trädgård gör skäl för sitt namn. Stiftelsen är en ivrig festfixare och trädgården är den bästa platsen för fest, säger Durk Dehner. Toms hus skulle naturligtvis inte heller vara komplett utan en källare, dit Dehner leder oss med gott humör och full av skratt. Vad som finns där nere? Av respekt för våra känsligare läsare nöjer vi oss med att säga att det inte är något för den pryda.

Före och efter Tom

Toms konst har berört människor världen runt och Durk Dehner är inget undantag. Han hade sin första Tom-upplevelse på ett galleri i New York på sjuttiotalet.

– Tom hade en fantastisk teknik, men det var inte det som träffade mitt i hjärtat. Det var suget i männens blick, styrkan i deras kroppsspråk. Det var första gången jag såg homosexualitet avbildat på det sättet och det öppnade någonting inom mig.

För den som inte är så bevandrad i den moderna homorotiska konstens historia kan Dehner berätta att det finns ett före och efter Tom ("lite som med Jesus", förklarar han). Den moderna homoerotiska konsten i USA startade som en förljugen konstform. Eftersom homosexualitet inte kunde avbildas öppet, gav man ut ett slags bodybuilding-tidningar där muskulösa kroppar poserar stelt och ståtligt som gamla grekiska statyer. Senare blev den homoerotiska konsten mjukare. Vackra unga män porträtterades i lena pastellfärger, sensuellt poserande med blicken blygt nedslagen.

EN UNG DURK DEHNER. Tom of Finlands protegé, den tiotals år yngre modellen Durk Dehner, finns avbildad på många teckningar. Bild: Patricia Wiklund

– Det här var det typiska sättet att avbilda homosexualitet och det enda som fanns att tillgå för en ung homosexuell man. Porträtten var lite kvinnliga, lite fjolliga. Eller också målade man ur ett betraktarperspektiv som var väldigt avlägset och suktande. Den homosexuella mannen var för evigt underlägsen, försvagad och feminiserad.

Denna offentliga bild av homosexualitet dikterade en roll som de homosexuella väntades accepterade, menar Dehner.

– Bilden kröp under skinnet på oss. Vi var konstiga. Män som inte var män. Så kände vi oss, säger han.

Hemliga försändelser

Men sen kom Tom. Alla som sett frimärkena och påslakanen känner till hans varumärke – svart läder, stora muskler, tänder som blänker och ögon som glittrar.

– Tom befriande oss från det underlägsna stigmat. Han tog in det mänskliga i det homoerotiska – den genuina sexuella kontakten. För första gången fick vi se män som verkligen såg på varandra, som öppet åtrådde varandra. Det var så vansinnigt sexigt!

Toms konstnärskarriär startade med månatliga uppdrag för "bodybuildingtidskriften" Physique Pictorial i USA. Han tecknade fantasieggande bilder på starka bönder och stockarbetare på den finländska landsbygden, och flera av numren med Toms teckningar finns sparade i hemmet i Los Angeles. Själva bilderna var oftast pyttesmå, av praktiska orsaker. Homosexualitet var inte tillåtet i vare sig Finland eller USA, och för att teckningarna över huvud taget skulle nå fram fick man vara kreativ.

ANTECKNINGAR FRÅN ETT LIV. Tom of Finlands dagböcker är skrivna med prydlig handstil. Bild: Patricia Wiklund

– Myndigheterna övervakade pornografiska brevförsändelser. En stor rulle med konst kunde granskas och eventuellt stoppats och därför fick Tom rita reproduktioner av sina verk på små vykort. De kunde skickas till kunderna i vanliga kuvert för sådana hade ingen tid att granska, säger Dehner.

Stiftelsens vice president och kurator Sharp, som slagit sig ner bredvid oss, kan inte låta bli att inflika:

– Tänk på det här: På den tiden måste Toms verk gömmas inne i brev. I dag pryder de utsidan av tusentals brev, i form av världens mest kända frimärke. Visst är det härligt! Det om någonting visar hur långt vi har kommit.

Många rörs till tårar

Frimärket från Posten i Finland blev ett stort erkännande för Tom of Finland, tjugo år efter hans död. Plötsligt blev gaykonstnären ett samtalsämne i hela världen och intresset har fortfarande inte falnat. Priset på Toms konst har stigit och en film om hans liv är på väg. Ibland kallas han för "Finlands nya Mumin", en jämförelse som får Dehner att brista i skratt.

MINNET FRÅN FINLAND. Uniformen från fortsättningskriget hänger kvar i garderoben. Touko Laaksonens lyckades i kriget, inte bara som soldat utan också privat. Efter kriget avbildade han flera nazityska och sovjetiska militärer i en rad kända teckningar. Laaksonen har kritiserats för att stödja nazismen med sina teckningar men det motsatte han sig alltid bestämt. "Jag brydde mig aldrig om ideologier, bara om vem som har sexigast uniform" lär han ha sagt. Bild: Patricia Wiklund

Det måste kännas fantastiskt för er att det här äntligen händer!

– Fantastiskt? Jag betonar hellre "äntligen". Konsten fanns ju här hela tiden, Tom of Finland fanns här hela tiden. Men speciellt i Finland ville ni inte erkänna honom som konstnär fastän vi i årtionden jobbade hårt för hans konst, säger Dehner.

Många av Toms kändaste verk tecknades i Los Angeles. På många, många av hans teckningar syns till exempel en blond kille med brett leende och varma ögon. Kikar man noga så ser man att det påminner om Durk Dehner väldigt mycket. Ett av de porträtten hänger i Durk Dehners sovrum, som naturligtvis är inrett med textiler från Finlaysons Tom of Finland-kollektion.

– Här sover jag med Tom varje natt, skrattar Dehner och hoppar ner i sängen som är bäddad med ToF-lakan.

Han säger att många missförstår Toms konst som enbart fantasier.

– Så klart är de fantasibilder, men de bygger på verkligheten så som Tom såg den. Många av människorna på bilderna finns på riktigt, de är inga fantasier. Han på frimärket, till exempel, heter Aarno och var en av Toms finska favoritmodeller men också en mycket god vän till oss alla. Han är i högsta grad en verklig person.

VEM ÄR AARNO? Känner du igen mannen som pryder det mest kända Tom of Finland-frimärket? Motivet är inte hämtat ur Toms fantasi utan heter Aarno och var en av Toms favoritmodeller från Finland, säger Durk Dehner. Bild: Patricia Wiklund

Det finns fortfarande mycket att göra för att främja den homoerotiska konsten. Tom of Finland-stiftelsen gör sitt genom att upprätthålla, köpa och skydda konstverk, men Dehner säger att konsten inte betyder någonting om den inte är en aktiv del av samfundet. Därför beviljar huset också residens åt konstnärer samt personen som fördöms på grund av sin sexuella identitet.

– En av våra unga vänner bodde här en längre tid. Hans pappa påstod att sonens homosexuella blod skulle göra bättre nytta som målarfärg än som livgivande blod i hans ådror. Alla som påstår att vi inte diskrimineras har ingen aning om vilket hat vi homosexuella kan möta dagligen, säger Sharp.

Arbetsrum och sovrum. Här levde och arbetade Tom of Finland under de sista åren av sitt liv. Bild: Patricia Wiklund

För många besökare är det en också stor upplevelse att helt enkelt besöka TOM-huset.

– Tom har fans över hela världen och många av dem som kommer hit rörs till tårar där de får se hans konst och hem på så nära håll. För många var Tom of Finlands konst den första kontakten med en livsbejakande, öppet homosexuell livsstil.

Utanför porten står flera stora motorcyklar och speglar sig i den kaliforniska solen och i palmerna som kantar gatan. Väl inne i trädgården startar Tom-chocken – mängder av jättelika pappersfigurer med läderklädda män och enorma bokstäver som stavar till T.O.F. Bild: Patricia Wiklund

The Tom House i Echo park, Los Angeles, är både Durk Dehner hem och högkvarter för den icke-vinstdrivande stiftelsen Tom of Finland Foundation.

Stiftelsen grundades 1984 av Durk Dehner och Tom of Finland, ursprungligen för att upprätthålla Tom of Finlands konst och skydda den från piratkopior. Flera år senare utvidgades verksamheten till en "safe haven" för all erotisk konst. I dag fortsätter stiftelsen sitt arbete genom att främja hälsosamma och toleranta attityder kring sexualitet.

Stiftelsen upprätthåller och en stor samling konst av Tom of Finland och hundratals andra konstnärer.

Stiftelsen upprätthåller också ett arkiv, ett bibliotek och bevarar flera av Touko Laaksonens privata föremål.

Fans och besökare är välkomna. Besöken reserveras på förhand.

Stiftelsens webbsajt finns på tomoffinlandfoundation.org.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning