Husbolaget fann en otippad källa för gemenskap – pizzaugnen svetsar grannarna samman

Sergio Negro tog med sig en bit av Italien till sin bakgård i Kasberget. Pizzaugnen har han byggt själv, främst genom att pröva sig fram. Bild: Karl Vilhjalmsson

Italienska Sergio Negro tog med sig en del av sitt hemland till Helsingfors. Nu står en ståtlig pizzaugn på husbolagets gård och för grannarna ännu närmare varandra.

– Den blev nog lite större än vad jag hade tänkt mig, säger husbolagets ordförande Eero Rinne med ett flin.

Rinne talar om pizzaugnen som står murad i ett hörn på husbolagets bakgård. Sergio Negro, vars verk ugnen är, har nyligen tänt på i eldstaden. Snart puttrar rök ur skorstenen och temperaturen inne i ugnen närmar sig 500 grader.

Boendena i husbolaget i stadsdelen Kasberget ordnar regelbundet pizzakvällar där ugnen spelar huvudrollen. Rinne berättar att den värms upp varje vecka, ibland nästan dagligen. Pizzakvällarna följer knytkalasprincipen – var och en tar med sig det de råkar ha i skafferiet.

– Det är otroligt fint att kunna samlas med grannar och vänner på gården och baka pizza tillsammans. Den som tänder på i ugnen får garanterat sällskap – både från vårt hus och ibland från grannhusen. Nästan varje kväll ser man nya ansikten och träffar nya människor, säger Lilli Heiniö.

Annorlunda husbolag

I många husbolag kunde det vara svårt att köra igenom en så originell idé som att bygga en pizzaugn på gården. I Rinnes, Heiniös och Negros husbolag var det inte ett problem, utan visade sig vara lättare än de trott.

– Det var en fin stund när vi bestämde oss på husbolagets möte att bygga ugnen. Idén uppstod ursprungligen bara som ett skämt. Men vi tänkte att vi tar upp det på mötet i alla fall och ser vad de andra tycker – och det visade sig att alla var jätteivriga över pizzaugnen och tyckte det var en ypperlig idé, säger Rinne.

– Det är praktiskt att inte alltid behöva laga middag då någon granne redan tänt på i ugnen när man kommer hem, säger Lilla Heiniö. Eero Rinnes son Pyry käkar pizza i vårsolen. Bild: Karl Vilhjalmsson

Att skrida från ord till gärning efter beslutet var inte svårt. Talkoandan i husbolaget är hög och man är öppna för nya tankar och idéer.

– Vårt husbolag har kanske en aningen udda eller annorlunda prägel i den bemärkelsen. Det är mycket lätt att föreslå nya idéer och de tas också på allvar. Det gäller för övrigt hela området – det finns mycket samhörighet och en känsla av gemenskap i Kasberget, säger Rinne.

Vintern spräckte ugnen

Sergio Negro jobbar som rörmokare och är annars också praktiskt lagd, så när idén om en pizzaugn kom fram var det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång. Något bygglov från staden behövdes inte heller.

Frida Negro tuggar i sig pizzan som pappa bakat. Bild: Karl Vilhjalmsson

Negros erfarenhet och kunskaper om pizzaugnar var ändå i det minsta laget när han började.

– Min far har byggt ugnar i Italien och jag har sett på någon gång när han byggde. Jag konsulterade också en kompis i Italien men egentligen prövade jag mig mest fram. Jag var faktiskt lite förvånad att den blev såpass bra, säger Negro.

Ugnen hann invigas i fjol höstas innan vintern kröp in. När våren kom visade det sig ändå att de italienska och finska vintertemperaturerna skiljer sig från varandra – kölden hade spräckt ugnen och gjort annan skada på den. Negro fick kavla upp ärmarna på nytt och installera bland annat isolering.

Negro berättar att han velat ta med sig något från sitt hemland upp till Norden. Han flyttade till Finland för sex år sedan. Utöver den konkreta pizzaugnen har projektet också fört med sig andra aspekter av italiensk kultur, menar Lilli Heiniö.

– Det hör till den italienska kulturen att äta tillsammans och göra saker tillsammans. Våra pizzakvällar är ett fint exempel på det.

Pizzakvällarna på husbolagets bakgård samlar också människor från grannhusen och barnens kompisar från daghem och skolor. Bild: Karl Vilhjalmsson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning