Husbolaget ansvarar för gungans säkerhet

Säkerheten på klätterställningar, gungor och lekplatsen i allmänhet är på bolagets ansvar. Bild:

Våren närmar sig och många bostadsbolag börjar se om sina lekplatser. Säkerheten på klätterställningar, gungor och lekplatsen i allmänhet är på bolagets ansvar.

Därför är det skäl för bolagen att se till att det inte uppstått några brister under vintern, skriver Finlands fastighetsförbund i ett pressmeddelande. Husbolaget bör alltså se till att det inte finns någon klämrisk, att underlagen är i skick så att ställningarna står stadigt och att det inte finns delar på lekplatsen där man kan fastna och riskera att strypas.

– I praktiken betyder det här att bolagets lekplats ska planeras noggrant, och att man måste följa med så att alla ställningar är i skick. Det här kräver inga stora resurser bara kontrollerna görs regelbundet, säger Arttu Mäkinen på Tukes.

Lekställningar är produkter som nöts, och lekplatsen måste vara säker oberoende av om det finns barn i husbolaget eller inte. Det finns egna standarder för lekplatsutrustning, och det är på bostadsbolagens ansvar att kontrollera att standarderna efterföljs.

– Händer det en olycka är det viktigt att bostadsbolaget kan bevisa att man sett till att de leksaker och ställningar som hör till bolaget är kontrollerade och i skick. Därför är det bra att lekplatsen kontrolleras flera gånger varje år, speciellt om det är stökigt på området eller om lekplatsen utsatts för vandalism.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning