HUS varnar för kalas och skissar på nya begränsningar för restauranger och folksamlingar

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att det klart märks i smittostatistiken att folk har börjat ordna fester igen under sommaren. "Vi känner till en fest med 23 gäster varav 11 efteråt testade positivt", varnar Ruotsalainen. Arkivbild. Bild: Marikun Lavrishko/Mostphotos

När coronaepidemin förvärras är Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt redo att ge nya direktiv för att förhindra alltför stora folksamlingar i restauranger, nattklubbar och vid evenemang. HUS varnar också för kalas: Av 23 gäster vid en sommarfest testade 11 positivt för covid-19.

Eftersom vårens beredskapslagar med strikta begränsningar för att förhindra spridning av coronaviruset inte längre är i kraft, förbereder man sig vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att i stället utfärda lokala rekommendationer. De nya påbuden kommer om och när man vid sjukvårdsdistriktet anser att smittoläget så kräver.

– Vi skissar på rekommendationer för att hindra att personer kommer i kontakt med varandra. Det kan gälla folksamlingar i samband med evenemang, på restauranger och nattklubbar, säger sjukvårdsdistriktets vd Juha Tuominen.

Än så länge har sjukvårdsdistriktet inte satt upp någon gräns för när smittoläget blir så allvarligt att det är dags att skrida till verket.

– Vi följer hela tiden med hur situationen utvecklas. Avgörande är hur snabbt sjukdomen sprids och om det blir en plötslig snabb ökning av antalet fall, säger Tuominen.

"Kom ihåg att använda munskydd!"

Juha Tuominen är nöjd över att Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat sin rekommendation om munskydd.

– Vi uppmanar alla att följa rekommendationen för att hantera den andra våg av viruset som nu har börjat. Man ska använda munskydd i kollektiva fortskaffningsmedel eller om man rör sig på allmänna platser där det inte går att hålla säkerhetsavstånd, säger Tuominen.

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen höjer också ett varningens finger. På två veckor har fallen i Nyland fördubblats. För ett par veckor sedan konstaterades på en vecka 53 nya fall av covid-19 i Nyland och den här veckan hade antalet nya fall stigit till 115 på en vecka.

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid HUS varnar särskilt för privata fester i coronatider. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Största åldersgruppen bland de insjuknade är unga vuxna mellan 20 och 39 år.

– Bara för att man är ung betyder det inte att man går säker och inte kan bli allvarligt sjuk säger Ruotsalainen.

För närvarande får bara några enstaka patienter sjukhusvård eller intensivvård, men eftersom det dröjer mellan sju och tio dagar från insjuknandet tills patienten behöver sjukhusvård, kan situationen komma att förvärras framöver.

Andelen positiva testresultat har också stigit från 0,2 procent av de testade i somras till 0,7 procent.

Okända smittospridare oroar

Särskilt oroväckande är att bara mellan 30 och 40 procent av de smittade kan uppge smittokällan. Över hälften av de nya fallen är sådana där den insjuknade inte vet vem som kan ha smittat dem.

Festvarning: Kan ha dödlig utgång

Ett ytterligare gissel är massexponeringar som delvis har förekommit på byggarbetsplatser och på passagerarfärjor.

Eeva Ruotsalainen varnar särskilt för privata fester och säger att det åter märks att folk har börjat ställa till med kalas.

– Vi känner till en fest med 23 gäster varav 11 efteråt har testat positivt. Vi börjar nu närma oss samma situation som i våras då det ordnades tillställningar som ledde till att människor tragiskt avled.

Det har varit svårt att få tid till coronatest på kort varsel och därför anställer HUS nu fler personer för att hantera rusningen. I nuläget finns 26 coronaprovtagningsställen som sorterar under den offentliga sjukvården i Nyland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning