HUS: Patientsäkerheten vid Nya barnsjukhuset granskas

Nya barnsjukhuset. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Helsingfors universitetssjukhus startar en utredning om Nya barnsjukhuset sedan brister i kvalitet och patientsäkerhet kommit fram.

Yles grävande program MOT avslöjade på måndagen brister i kvaliteten vid Nya barnsjukhuset. Enligt MOT:s granskning förekommer stora brister i såväl patientsäkerheten som i själva byggnaden.

Vårdare som intervjuats anonymt vittnar bland annat om att barn spänts fast i sjukhussängarna på grund av personalbrist. Vid ett tillfälle ska en takplatta ha ramlat ned bara någon centimeter från en nyfödd baby. MOT-redaktionen har talat med 19 vårdare och föräldrar till barn som vårdas på sjukhuset.

Nu lovar HUS en grundlig utvärdering av verksamheten där också personalen ska höras.

– Redan i våras gick vi noggrant igenom frågor i anslutning till personaldimensionering och patientsäkerhet, men vi kommer att granska situationen på nytt för att se om det skett förändringar, säger HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi i ett pressmeddelande.

Den granskning som nu kommer att göras ska bygga på bland annat intervjuer med personal och chefer, felanmälningar, klagomål, kontakter till patientombudsmannen, patientrespons och enheternas användningsgrad och personaldimensionering.

Redan i maj har HUS lämnat in en redogörelse till Regionförvaltningsverket efter ett anonymt brev från en grupp vårdare.

– Det är mycket tråkigt om en del av Nya barnsjukhusets vårdpersonal upplever att det enda sättet att verkligen bli hörd är genom ett anonymt brev. Vi hoppas att man nu i intervjuerna öppet ska kunna ta upp eventuella missförhållanden, säger Mäkijärvi.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kommenterade Yles uppgifter på Twitter på måndagskvällen.

– Regionförvaltningsverket måste utreda påståendena omgående och missförhållanden rättas till genast, skriver Kiuru.

Nya barnsjukhuset samlar kontinuerligt in respons av föräldrarna. Enligt HUS handlar största delen av den negativa responsen om väntetider och anmälning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning