HUS och Helsingfors slår larm: Snabb ökning av coronasmittade bland somalier i Helsingfors – 200 personer har insjuknat

Helsingfors stad och HUS utlovar nu fler åtgärder för att minska på smittspridningen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Antalet coronasmittade ökar nu fort i Helsingfors bland dem vars modersmål är somaliska. Andelen insjuknade är tio gånger större än hos helsingforsarna i snitt vilket får sjukvårdsdistriktet och staden att slå larm.

En liknande utveckling som HBL har rapporterat om från Stockholm sker nu också i Helsingfors: Överrepresentationen av insjuknade i covid-19 inom den somaliska minoriteten är stor. Hittills har 200 personer konstaterats smittade.

"Tidigare har man inte kunnat observera en liknande betydande anhopning av smitta i Helsingfors, men nu har smittan börjat öka fort", skriver staden och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt i ett gemensamt pressmeddelande.

Bland dem med somaliska som modersmål har nu 1,8 procent konstaterats vara smittade av det nya coronaviruset. Av alla Helsingforsbor har 0,2 procent insjuknat.

I Helsingfors fanns vid årsskiftet 2018–2019 10 800 personer med somaliska som modersmål.

HBL har tidigare skrivit om att stadsfullmäktigeledamoten Suldaan Said Ahmed (VF) varit kritisk till att myndigheterna kom i gång sent med att informera om coronaviruset på andra språk än finska, svenska eller engelska. Han har valt att själv aktivt sprida information bland annat på Facebook och också satt press på staden.

– Jag har varit orolig för det här en längre tid. I mars varnade jag för att det kan gå så här om man inte skärper informationen. Man kan aldrig underskatta information på eget modersmål och jag är glad över att man i flera invandrargrupper informerat om coronaviruset på olika språk till exempel i sociala medier, säger Suldaan Said Ahmed nu till HBL.

Han påpekar att personer med somalisk bakgrund ofta jobbar i lågavlönade servicejobb där det är svårt att undvika kontakter.

– Somaliska familjerna är också ganska stora och de bor i små bostäder. Då är det också svårt att isolera sig om man är smittad. Jag är ändå glad över att läget inte är lika dåligt som i Sverige där segregationen är ett faktum.

Den 23 april inleds ramadan, som är den heliga fastemånaden för muslimer. Suldaan Said Ahmed är glad över att representanter för moskéerna har aktiverat sig för att informera om coronaviruset. Alla moskéer är nu stängda.

– Jag tror att alla nu inser att hälsan går före. Religionen vill inte äventyra folks hälsa. Under ramadan hoppas jag att man inte samlas trots att det är en viktig högtid för muslimer för med många gemensamma måltider, böner och samkväm. Nu handlar det om att rädda liv och då är det inte tid för att festa när ramadan är slut den 24 maj. Alla familjer ska stanna hemma, säger Suldaan Said Ahmed.

Vapaavuori: Inte folkgrupper som insjuknat

Helsingfors stad och HUS utlovar nu fler åtgärder för att minska på smittspridningen. Borgmästare Jan Vapaavuori underströk på tisdagen i sitt tal till helsingforsarna vikten av samarbete med bland annat Somaliska förbundet och med de övriga kommunerna i regionen.

– Vi har gått ut med information på många olika språk och kommer att göra det också i fortsättningen. Både staden och HUS har informerat om coronaviruset på olika språk i till exempel i skolor och daghem. Trots det har läget blivit svårare. Det här betyder att vi också kommer att skärpa informationen. Jag vill också understryka att det handlar om enskilda personer som blivit sjuka – inte en hel folkgrupp, sade Vapaavuori.

HUS vd Juha Tuominen säger att sjukvårdsdistriktet har ökat informationen på olika språk. I smittspårningen har staden involverat läkare och vårdpersonal som representerar olika språkgrupper.

Läs också: Dödsfall i Sverige väcker oro också här – han informerar om viruset på somaliska

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning