HUS-direktör till Yle: Vi behöver fler munskydd

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt varnar för att munskydden kan ta slut i sjukhusen om myndigheterna inte reglerar försäljningen av dem under coronavirusepidemin. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En del av munskydden som skickats från Finlands beredskapslager till sjukhusen har varit över tio år gamla, rapporterar Yle.

Social- och hälsovårdsministeriet borde begränsa försäljningen av munskydd i Finland, säger Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, till Yle. Lehtonen säger att munskydden kan ta slut i sjukhusen om privata aktörer köper för många skydd.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade förra veckan att man har bett Försörjningsberedskapscentralen öppna Finlands beredskapslager för att säkerställa att skyddsutrustningen räcker till i sjukhusen. Ministeriet skrev då att utrustningen inte är på väg att ta slut.

– Det var kanske en liten överdrift av ministeriet. Situationen är inte alls så bra, säger Lasse Lehtonen till Yle.

Enligt Lehtonen behövs munskydd framför allt på avdelningarna för intensivvård där smittorisken är störst.

Enligt Yle har en del av munskydden som skickats till sjukhusen varit över tio år gamla. Den sista förbrukningsdagen för vissa munskydd var år 2012.

Yle skriver att munskydden i Försörjningsberedskapscentralens lager införskaffades år 2009. Enligt Försörjningsberedskapscentralen har Teknologiska forskningscentralen (VTT) gjort stickprovstest på munskydden innan de skickats till sjukhusen.

Största delen av de bekräftade fallen av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning