HUS biträdande överläkare efterlyser rekommendation om munskydd – "Restriktionerna lättar för snabbt"

Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, anser att coronarestriktionerna som lättar i augusti är för många.

Till helgen väntas flera betydande lättnader i coronarestriktionerna. Den 1 augusti upphör bland annat statsrådets rekommendation om distansarbete. Från och med den 1 augusti tillåts också inomhustillställningar för fler än 500 personer genom specialarrangemang.

I måndagens A-studio varnade Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, för en andra coronavåg.

Hon anser att lättnaderna i augusti är för många, då många samtidigt återvänder i arbete samt skolor och daghem kör i gång verksamheten.

– Nu återgår vi till samma situation som innan pandemin, det vill säga människor rör sig lika mycket som i februari. Det medför en risk eftersom pandemin inte är förbi, sade Ruotsalainen i A-studio.

Ruotsalainen efterlyste en nationell rekommendation om munskydd i måndagens A-studio. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Ruotsalainen påminner om att man på HUS område hade ungefär 16 nya fall per vecka i februari, men att fallen snabbt ökade upp till 600 per vecka i mars.

I juli har HUS haft omkring 20-40 fall per vecka.

Ruotsalainen efterlyser, utöver god handhygien och säkerhetsavstånden, en nationell rekommendation om munskydd exempelvis i kollektivtrafiken.

– Då skulle befolkningen förstå att smittan också kan sprida sig när att man hostar, pratar och nyser. När man inte kan hålla säkerhetsavstånden så ska munskydd utan vidare användas.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning