HUS: Ät hälsosamt för att öka motståndskraften mot covid-19

Det är viktigt att äta tillräckligt med frukt och grönsaker för att stärka immunförsvaret. Bild: Erik Sandström/SPT

Tillräckligt med vitaminer och vätska gör kroppen bättre rustad att bekämpa coronaviruset.

Inte ett enda enskilt livsmedel, ingen diet och inget vitaminpiller hindrar från att insjukna i sjukdomen covid-19 som orsakas av coronaviruset. Däremot ökar dåliga kostvanor infektionernas längd och svårighetsgrad samt kan förlänga en eventuell sjukhusvistelse, skriver Helsingfors universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Sjukhuset påpekar att det är viktigt att de som smittats av coronaviruset tillgodoser ett tillräckligt intag av näring och vätska även under sjukdomen – trots symtom som stör ätandet. Undernäring kan förlänga och försvåra olika typer av infektioner och kan också bidra till längre sjukhusvistelser.

Flera vitaminer och spårämnen är nödvändiga för immunförsvarets normala funktion och brist på dem försvagar motståndskraften. Särskilt D-vitaminets betydelse har framträtt i den internationella debatten.

Universitetssjukhusets ledande näringsterapeut Pia Nikander konstaterar att undantagstillståndet kan påverka folks matvanor.

– Eventuellt faller lunchen på arbetsplatsen bort, måltidsrytmen ändras och man äter mer godsaker än normalt. Detta kan leda till allt från eventuell undernäring till att det samlas coronakilon, säger hon i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning