HUS Apotek: Vaccinationstakten påverkas av hållbarhet och ändrade anvisningar

Enligt HUS Apotek finns det flera förklaringar till att vaccinationerna har dragit ut på tiden. Bild: Ari Sundberg/SPT

Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts apotek beror problemen i vaccinationstakten på vaccinets hållbarhet och myndigheternas ändrade instruktioner.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts apotek, HUS Apotek, meddelar att man har svårt att planera vaccineringen mot coronaviruset. Enligt HUS Apotek beror svårigheterna på osäkerheten i vaccinleveranserna och myndigheternas ändrade instruktioner. Social- och hälsovårdsministeriet har tidigare bett HUS Apotek om en utredning om varför vaccinationen dröjer.

Enligt HUS Apotek strävar man efter att ha ett så litet vaccinsvinn som möjligt. Att det för närvarande tillgängliga vaccinet, Pfizers och Biontechs Comirnaty-vaccin, endast håller i fem dagar efter att det tagits ur frysen ställer vissa krav på vaccineringen.

"Kommunerna har fått endast en sådan mängd vaccin som de med säkerhet kan administrera under fem dygn. I och med att vaccineringen kräver tidsbokning kan tidsbokningen inte öppnas förrän man vet hur mycket vaccin man har", säger sektorchef Kerstin Carlsson vid HUS Apotek i ett pressmeddelande.

Ändrade instruktioner

Det andra som inverkat på vaccinationstakten är myndigheternas ändrade instruktioner angående den andra så kallade booster-dosen. Ursprungligen uppmanades sjukvårdsdistrikten att reservera booster-dosen redan i samband med den första vaccinationen. Numera förutsätts det inte.

I onsdags hade HUS Apotek 12 580 vaccindoser i sin frys. En stor del av dessa kommer att levereras till sjukvårdsdistriktets kommuner fram till söndag. Nästa vecka planeras leveranser av kring 13 000 doser.

Nästa vecka förväntar sig HUS Apotek en ny vaccinleverans på 6 825 doser. Enligt HUS Apotek är det hälften av vad som tidigare utlovats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning