HUS: Antioxidanter under graviditet motverkar inte mjölkallergi hos barnet

Tidigare har man trott att det kan finnas ett samband mellan komjölksallergi och den gravidas kost. Bild: Catariina Salo/SPT

Komjölksallergi är en av de vanligaste allergierna bland småbarn. Man har tidigare trott att det kan finnas ett samband mellan allergin och den gravidas kost.

Man kan inte förebygga komjölksallergi hos småbarn genom att ta extra antioxidanter under graviditeten, visar en ny studie vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), Tammerfors universitet och Institutet för hälsa och välfärd.

Komjölksallergi är en av de vanligaste allergierna bland småbarn: 2-6 procent av alla 3-4-åringar i Finland har det. Man har tidigare trott att det kan finnas ett samband mellan allergin och den gravidas kost.

HUS, Tammerfors universitet och Institutet för hälsa och välfärd har gjort en gemensam studie där de har undersökt gravidas kost och näringstillskott i form av antioxidanter och vilket samband det har med att barn utvecklar komjölksallergi. Studien visade att det inte finns ett samband mellan de två.

"Ett nyfött barn får den bästa motståndskraften genom bröstmjölk och senare genom mångsidig kost", skriver Jetta Tuokkola, kostrådgivare vid Nya Barnsjukhuset.

Gravida får en tillräcklig mängd antioxidanter genom hälsosam kost, menar forskarna. Bland annat A-, C- och E-vitamin, betakaroten och selen är antioxidanter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning