Hurtigruten stoppar kryssningar och erkänner dåliga rutiner – polisen utreder

Hurtigrutskeppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/TT-NTB Scanpix

Hurtigruten ställer in sina kryssningar och erkänner dåliga rutiner efter covid-utbrottet på ett av fartygen. Saken ska nu utredas av polisen.

I ett pressmeddelande uppger Hurtigruten att alla "expeditionskryssningar" stoppas tills vidare. Det är en slags lyxkryssningar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg. Övrig verksamhet, som bland annat består av färjelinjer i norska fjordar, berörs uppenbarligen inte av stoppet.

Ett av kryssningsfartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur den 163 man starka besättningen på fartyget testats positivt för covid-19.

De flesta är från Filippinerna som är klassat som ett riskområde. Även flera passagerare är smittade och testning för att se om fler är smittade pågår. Enligt norska TV2 har 386 passagerare från 69 kommuner satts i karantän och man arbetar med att kartlägga alla passagerare som har varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna.

Myndighet kritisk

Enligt det norska folkhälsoinstitutet FHI gäller infektionssituationen två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet på juli, med både på- och avstigning i.

Myndigheten menar att besättningen borde satts i karantän och testats i Norge, innan de började jobba på fartygen. Rederiet Hurtigruten uppger att resorna haft samma besättning på båda turerna och att man anser att man följt alla regler.

Den norska regeln om resekarantänen säger att besättningar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Men rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången från Tromsø.

Polisen utreder

Sedan uppgifterna framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigrutten brutit mot landets virusregler.

– Vi ska bilda oss en helhetsbild över händelseförloppet. Polisen kommer antagligen bland annat att få information genom att förhöra personer med nyckelroller, säger Thomas Rye-Holmboe på Troms polisdistrikt till NTB.

Regeln innebär att personer som kommer till Norge måste sättas i karantän på lämplig plats i tio dagar efter ankomst till Norge.

Detta gäller både länder i EES och Schengenområdet med en hög spridning av infektioner (röda länder) och motsvarande för dem som kommer från länder utanför EES och Schengenområdet.

Du får inte endast lämna karantänsplatsen om du kan undvika kontakt med andra människor, på mindre än två meter och under mer än 15 minuter.

Karantänsreglerna gäller inte personer som kommer utanför EES och Schengenområdet.

Testning måste i alla fall ske i Norge, inte hemlandet.…

Källa: Norska TV2

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning