Hur vi väljer riksdag – allt du behöver veta på 3 minuter

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Hur kan en person med färre röster köra förbi en som fått fler? Varför ska jag inte ta en "valselfie" med röstsedeln? Så här går riksdagsvalet till.

Hur räknar man vem som kommer in i riksdagen?

Det är inte de 200 som fått flest röster, utan det är mer komplicerat än så.

Finland är indelat i 13 olika valkretsar. Hur många ledamöter som blir invalda från varje valkrets beror på befolkningsmängden. Åland har alltid en ledamot, fastlandets olika valkretsar får i år mellan 7 och 36 mandat.

När man slagit fast hur många som kan bli invalda från en valkrets räknas de invalda enligt största jämförelsetal – inte enligt antalet röster.

Jämförelsetalet är ett tal som räknas ihop av alla röster som kommit till en lista - oftast till ett parti. En lista kan också bestå av fler partier som ingått ett valförbund. Systemet med jämförelsetal kallas för d'Hondts metod.

Hur fungerar jämförelsetalet?

Så här funkar jämförelsetalet i en förenklad version:

Om ett parti A har en lista med fem kandidater, så räknar man ihop rösterna för alla på listan. Säg att det totalt är 1 000 röster de fem får ihop. Då får den kandidat som har flest röster i parti A jämförelsetalet 1 000. Den kandidat som fått näst mest röster får 1 000 delat med två, trean får 1 000 delat med tre och den fjärde får 1 000 delat med fyra.

I parti B finns också fem kandidater, och de har fått 1 200 röster tillsammans. Då får den kandidat som fick mest röster på B-listan jämförelsetalet 1 200, tvåan får 600, trean 400 och så vidare.

Den kandidat som fick mest röster i parti B kör alltså förbi den som fick mest röster i parti A, även om kandidaten i parti A fick flest personliga röster (se grafiken, klicka här om du läser artikeln i appen HBL365).

Systemet gör att det lönar sig att samla mycket röster till hela listan. Men det leder också till att en enskild röstmagnet kan dra upp partikamrater som inte alls fått många röster själva och ge dem ett högt jämförelsetal.

Därför brukar man säga att riksdagsvalet alltid är ett partival, även om man röstar på en enskild kandidat. Rösten går inte heller till spillo om den kandidat man röstade på inte blev invald, för den finns ändå med i jämförelsetalet hos alla andra från samma parti eller lista.

Det lönar sig att hålla koll på valförbund, där två eller flera partier är på samma lista. Då får också kandidaterna från det andra partiet ett större jämförelsetal – och det kan också vara någon från det andra partiet som blir invald.

En känd kandidat syns inte på listan i valbåset - varför?

Du kan bara rösta på kandidater i din egen valkrets. Den kända kandidaten är kanske uppställd i en annan del av landet.

Det lönar sig att kontrollera på valreklamer och flygblad att det är en person som ställer upp i din valkrets (Helsingfors och resten av Nyland är till exempel olika kretsar). Flera kandidater kan nämligen ha samma kandidatnummer om de är från olika valkretsar.

När du står i valbåset finns en lista över de kandidater som är uppställda i din valkrets.

Vem får rösta, när och var?

Alla som har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen – den 14 april 2019 – får rösta. Det är valdagen som räknas för rösträtt, också om man förhandsröstar.

Man kan förhandsrösta mellan den 3 och den 9 april. En lista över förhandsröstningsställen finns på vaalit.fi – bland dem kan man välja vilket ställe som helst, men det kan man inte längre på valdagen.

På valdagen måste man gå till sin egen vallokal som står på den blankett om rösträtt som skickats med posten. Det är bara i din egen vallokal som ditt namn finns på listan i vallängden. Man måste alltså ha id-kort, pass eller körkort med.

Om du bor utomlands kan du antingen förhandsrösta på det ställe ambassaden anger, eller brevrösta. Den som vill brevrösta måste själv beställa sina handlingar, instruktioner finns på vaalit.fi.

Varför ska man inte ta en selfie i valbåset?

Även om valfusk inte är något vi lider av i Finland just nu finns det regler som skyddar oss mot det, och som bevarar vår rätt till valhemlighet.

I en valsedel får man bara skriva in en siffra i ringen på pappret – rita inget annat! Om man ritar på valsedeln kasseras den. Det är för att skydda väljare från att någon tvingar en att rösta på ett visst sätt och kontrollerar det efteråt via märkning på valsedeln.

Av samma orsak är det en dålig idé att fotografera sin valsedel i valbåset, eller ta en "valselfie" där det syns hur du röstat. Håller alla fast vid valhemligheten så skyddar vi varandra från yttre påtryckningar och andra valbrott.

Vill du ta en selfie – gör det gärna utanför vallokalen, under vajande flaggor eller då du tar en kopp välförtjänt valkaffe.

När vet vi vilka som blev invalda?

Den första rösträkningen brukar gå snabbt under valkvällen som man kan följa med i realtid på HBL.fi. Lite efter klockan 20, då vallokalerna stängt, kommer resultatet från förhandsrösterna in. Sedan räknas rösterna från valdagen under några timmar. Hundra procent av rösterna kan vara räknade ungefär klockan ett på natten. Men valresultatet blir inte officiellt fastslaget förrän tre dagar senare efter kontrollräkningen.

Det slutliga valresultatet fastslås den 17 april. Det har hänt att kontrollräkningen ändrat på resultatet för enskilda kandidater.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning