Greta seglar, de superrika flyger

Greta Thunberg. Bild: Lionel Bonaventure/AFP/Lehtikuva

Greta Thunbergs resa med noll utsläpp är väldigt fin, men inte synes det inverka på ”världselitens” nöjen och resor.

Informationsflödet är enormt. HBL (1.8) skriver att 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg skall segla till USA med en tävlingssegelbåt för att delta i FN:s klimattoppmöte i New York. Jag kan läsa att båten har ett litet koldioxidutsläpp, noll utsläpp om inget oförutsett inträffar. All ära åt Thunberg och reklam för mindre utsläpp, en snäll och informativ artikel.

Jag läser på nätet, från USA-källor som bland annat Bloomberg, att ett annat klimatmöte för världens superrika snart skall börja i Verdura på Sicilien. Deltagarna kommer med privata lustjakter och jetplan från hela världen, främst USA.

Initiativtagarna är Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin och bland de inbjudna finns prins Harry, förre USA-presidenten Barack Obama och skådespelaren Leonardo DiCaprio. DiCaprio har enligt uppgift grundat en egen klimatfond och sagt att global uppvärmning är det största hotet för nästa generationer.

Bloomberg har räknat in ett stort antal privata yachter vilka redan ankrat vid Verdura. Ytterligare kommer inbjudna gäster med minst 114 privata jetplan, av vilka 40 redan landat i Palermo. Enligt Bloomberg har tidigare i år cirka 1 500 privata jetplan landat på flygfälten nära Davos i Schweiz sedan januari i år, många för att de superrika hållit sitt årliga elitmöte. Koldioxidutsläppet från 114 privata jetplan på resan mellan Los Angeles och Palermo är cirka 100 000 kg, för returresan lika mycket, säger Bloomberg. Thunbergs resa med noll utsläpp är väldigt fin, men inte synes det inverka på "världselitens" nöjen och resor.

Ger våra medier tillräcklig synlighet åt hur världens superrika tacklar den globala uppvärmningen?

Vilhelm Franck, Tammerfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning