Hur Svenskfinlands läsambassadör blev ett troll i coronatider

Henrika Andersson är författare och läsambassadör. Bild: Leif Weckström

För barn i karantän finns annan underhållning än Netflix och HBO. Läsning och högläsning, till exempel. Men då läsambassadören Henrika Andersson skulle påminna om den saken blev hon – ofrivilligt – ett troll

Lockdown. Utegångsförbud. Stängda skolor, nedsläckta arbetsplatser, karantän och avbokade tillställningar. I skrivande stund befinner jag mig i två veckors karantän, hemflugen i grevens tid från semestern som visade sig bli veckan då världen drabbades av coronahysteri.

Väl hemma ser jag i tians nyheter ett inslag om en familj som varit i karantän i en vecka. Ingen panik, säger tvåbarnsmamman, men så jädrans tråkigt! Vi har slötittat på filmer hela veckan, det finns inget annat att göra.

Men, ropar jag i soffan, läs för böveln! Läs för livet, högläs för din familj. Bygg mysbo och res med ditt barn till nya platser, upptäck oväntade världar och sprickor i verkligheten, låt nya insikter, kulturer, idéer och perspektiv komma dig till mötes.

Världen går inte under, jorden fortsätter rotera runt sin axel och vi inväntar våren och får möjlighet att i stället för att trappa upp, tagga ner. Blicka in i stället för ut och hitta ekologiskt och ekonomiskt hållbara sätt att roa oss själva.

Så tänkte jag och fick snart uppleva hur det är att vara troll. Efter nyheterna lyssnade jag nämligen på Eftersnack på Yle Vega och blev än mer upprörd. Så gott som hela sändningen kretsade kring coronaviruset: följderna och oron, ringar av åtgärder och rädslan som sprider sig runt i världen, om karantän och undantagstillstånd.

Därefter talade panelen en lång stund om Netflix och HBO – men sade inte ett ord om böcker eller läsning som tröst och oas att ösa ur under isoleringen.

Smått indignerad skrev jag ett inlägg på Eftersnacks Facebooksida (trodde jag).

Division 9-eftersnack krävde att jag först ansökte om medlemskap och då det var avklarat, öste jag på med råge om hur de också borde lyfta fram litteraturen och böckerna i diskussionen om karantän och undantagstillstånd.

Det första svaret kom inom en minut: "Vad är det här för strunt? Vilket undantagstillstånd?" undrade herr Ö.

Jag frågade smått road vilken värld han lever i, varpå jag skrollade ner längs sidan för att finna det ena lustiga inlägget efter det andra. Mycket sport och spel, e-sport och en hel del klubbande och …

"Ups, my bad", skrev jag snabbt, "tror jag tog miste på eftersnack."

Det roliga var att bara efter nån minut var det fyra användare på tråden som diskuterade läsning. Här var det jag som var, om inte troll, så i alla fall den uppenbara utomjordingen i en grupp av män där läsning inte stod högt på intresselistan.

Någon erkände att han läst en kokbok, en annan att han på tolv år inte läst en enda roman. En del sarkasm odlades, gifs och gapskratt, men det som jag tog till mig var en av männen som anslöt sig till diskussionen och kommenterade: "Jag tycker att du gör en bra poäng. Vi alla borde definitivt läsa mer. Då hade förmodligen världen varit en bättre plats."

Skribenten är författare och jobbar på heltid som läsambassadör tillsammans med modersmålsläraren Amanda Audas-Kass sedan hösten 2019. De finlandssvenska läsambassadörerna är ett treårigt projekt finansierat av Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner och stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Som arbetsgivare fungerar Sydkustens landskapsförbund.

Henrika Andersson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning