Hur skulle du göra Helsingfors bättre för fotgängare?

Alexandersgatan sjuder av liv. I framtidens Helsingfors finns allt mindre plats för bilar. Bild: Niklas Tallqvist

Den här frågan är riktad till läsarna och stadsborna som varje dag rör sig på gatorna i Helsingfors centrum.

Planerarna funderar på morgondagens city. Ledordet är miljö och det ska vara färre bilar. Men som det framgår av siffror som bilimportörer lägger fram köper finländarna fler nya bilar också i städerna. Och så är det den där klimatförändringen. Det brådskas med goda råd.

Bild: Maija Hurme

Bild: Maija Hurme

Därför frågar vi just Dig. Politikerna i Helsingfors måste snart fatta beslut om hur stadens mitt och andra folkrika trafikens knutpunkter utvecklas. För att det ska bli bra behövs även åsikter som väljarna och de boende har.

Så frågan är vad vi ska göra åt Helsingfors centrum?

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning