Hur mycket vin dricker du? Redan sju glas i veckan skadar hjärnan och förkortar livet

De finska myndigheterna har utgått från att 14 portioner för män, och 7 för kvinnor är den kritiska gränsen för vinkomsumtion i veckan. Nu anser forskare att den gränsen borde sänkas.Bild: Mostphotos

En ny forskningsrapport som publiceras i den brittiska medicinska tidskriften Lancet visar att sju glas vin i veckan skadar hälsan och ökar dödligheten. – Det finns skäl att förkasta den seglivade myten att det är hälsofrämjande att dricka ett par glas vin om dagen, säger forskare.

Enligt professor Timo Strandberg vid Helsingfors universitet utgör hundra gram alkohol i veckan den kritiska gränsen. Då den gränsen överskrids, ökar dödligheten såväl för kvinnor som för män, uppger Strandberg.

Den omfattande internationella studien visar att alkoholkonsumtionen ökar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar liksom risken att dö i förtid.

Enligt rapporten ökar hälsoriskerna vid rätt små konsumtionsmängder som underskrider de gränsvärden som har definierats i många länder. Närmare 600 000 personer i 19 länder deltog i undersökningen. Underlaget för rapporten bygger på 83 olika forskningsprojekt.

– Rapporten väcker frågan om nuvarande riskvärden i många länder. Dödligheten ökar redan efter 7-8 alkoholportioner i veckan, säger Timo Strandberg som är en av rapportens forskare och upphovsmän.

De finska myndigheterna har tidigare utgått från att den kritiska gränsen har varit 14 alkoholportioner i veckan för män och 7 portioner för kvinnor. Som en portion vin räknas 12 centiliter.

– Det finns skäl att förkasta den seglivade myten att det är hälsofrämjande att dricka ett par glas vin om dagen, säger Strandberg.

De som drack över 350 gram alkohol i veckan i 40-årsåldern förväntas dö 4-5 år tidigare än de som dricker under 100 gram i veckan, uppger rapporten. Storkonsumenter av alkohol löper också en större risk att insjukna i stroke eller hjärtsvikt eller blodtryckssjukdomar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00