Hur luktar du?

Att dofta på en eterisk olja genast på morgonen och sent på kvällen kan förbättra minnet och humöret.

Är julen dofternas högtid framför andra? Pepparkakor och hyacinter, paketlack och nejlikeapelsiner. Doft av glögg, granbarr och stearinljus. Plötsligt får luktsinnet, som annars så lätt stämplas som feminint och trivialt, paradplats.

Det är kanske ingen slump att den fest som förknippas med vila och givmildhet också har sina särpräglade dofter. Till vardags doftar ju Finland inte alls. På min arbetsplats finns små lappar som påminner om att undvika starka parfymer med tanke på luktkänsliga personer. Jag har full förståelse för deras ok, men undrar varje gång jag passerar lapparna vem som kan ha doftat för mycket och var? Jag har inte märkt söta parfymer eller vågade deodoranter, för att inte tala om att någon skulle dofta svett eller annat kroppsligt.

När författaren Doris Lessing en gång valde att dokumentera ett helt dygn totalt ärligt och hon just då fick mens, beskrev hon oron över att lukta blod så att någon märkte det. Det här var på 1950-talet och långt före de parfymerade tampongernas tid.

I blomhandeln ber jag att få rosor som doftar, men lär mig att just den egenskapen förädlats bort. En ros är en ros är en doftlös ros?

Ändå är det just luktsinnet som styr de avgörande händelserna i livet. En nyfödd känner igen sin mammas doft och vänder sig spontant mot den. När jag berättar det för min egen dotter frågar hon när barnet slutar känna igen sin mammas doft, men det tiger forskningen om. Kanske minns vi den livet igenom?

Lukterna styr också sex och kärlek. På ett omedvetet plan kan vi lukta oss till sådant som när en kvinna är fruktsam, vem vi absolut inte vill kyssa, eller vem som inte är alltför nära släkt (den egna barndomsfamiljen doftar gott, men inte sexigt). Kärlek vid första lukt?

Luktsinnet försvagas med åldern. Äldre blir inte på samma sätt anfallna av aromer då de lyfter svampkorgen. Ett ordentligt försvagat luktsinne förutspår till och med döden. I en forskning testade man äldre människor genom att låta dem lukta på pepparmynta, fisk, apelsin, rosor och läder. (Antar att de hade gammaldags rosor ...). De som klarade sig sämst i testet hade dubbelt så hög sannolikhet att dö under de inkommande fem åren jämfört med dem som klarade sig bäst.

Givetvis dör ingen av just försvagat luktsinne. Snarare är förmågan att urskilja dofter ett tecken på hela människans vitalitet. Och omvänt kan den vitaliteten näras just genom dofter.

Ju mer du snusar på olika saker, desto fler dofter känner du. Att dofta på en eterisk olja genast på morgonen och sent på kvällen kan förbättra minnet och humöret. Det kan faktiskt göra hjärnan mera gott än sudoku och korsord någonsin. Så menar forskningen, hur new age-flummigt det än låter.

Hur luktar vi? Läs frågan inte som hurdana lukter vi avger, utan hur och vad vi själva luktar på. Ett inte särskilt krävande, men meganyttigt nyårslöfte: att använda dofter mera.

Anna Rotkirch forskningsprofessor som arbetar vid Befolkningsförbundet

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46