Så här kommenterar finska politikerna den svenska kritiken

Matti Vanhanen. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Matti Vanhanen (C), Pertti Salolainen (Saml), Antti Kaikkonen (C) och Jussi Niinistö (Sannf) tar ställning till den svenska kritiken av Putinvisiten.

Matti Vanhanen (C), riksdagsledamot

Matti Vanhanen. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Det här visar att det finns skillnader mellan Finland och Sverige, trots att vi på det stora hela tycker lika. Vi känner varandra så bra att man inte alltid behöver vara diplomatisk. Svenskarna som inte har någon gemensam gräns med Ryssland är mer principfasta. Sverige har inte heller tidigare haft lika mycket att göra med ryssarna som vi. Ryssland försöker inte påverka oss, men svenskarna tycks ha en uppfattning om att vi böjer oss för ryssarna.

Pertti Salolainen (Saml), riksdagsledamot

Pertti Salolainen. Bild: Roni Rekomaa

Det var väntat. Finland har ingen orsak att skämmas. Det handlar om traditionell växelverkan mellan två länder och det är inget märkligt med det. I Sverige är atmosfären en annan.

Antti Kaikkonen, (C) riksdagsledamot

Antti Kaikkonen. Bild: Markku Ulander

Finland har 1 300 kilometer gemensam gräns med Ryssland. Det har inte Sverige.

Jussi Niinistö, (Sannf) försvarsminister

Jussi Niinistö. Bild: Roni Rekomaa

Det var märkligt. Också USA, Tyskland och Frankrike håller kontakt med Ryssland. På den här punkten behöver vi inte några råd av Sverige.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning