Hur det var att jobba i riksdagen en dag

Bild: Leif Weckström

Ungdomsparlamentet på Arkadiabacken är en dag då det är möjligt för ungdomar att ställa frågor till riksdagsledamöter och få en chans att påverka. Av 199 ungdomsparlamentariker fick 27 ställa sin fråga. Jag hade möjligheten att jobba som journalist och skriva om vad som hände under dagen, skriver Andrea Ekholm, elev i grundskolan Norsen som rapporterade för HBL från riksdagen.

Dagen började med en lång kö utanför Riksdagshuset till säkerhetskontrollen. Under morgonmålet var det en laddad stämning med nervösa elever. Efter det delades elevledamöterna upp i olika utskott och journalisteleverna fick ställa frågor till fyra riksdagsledamöter under "politiker nonstop". Klockan 12 var det dags för ungdomsparlamentet. Stämningen var lugn och ungdomsparlamentarikerna ställde välgenomtänkta frågor som fick ta en minut, samma med svaren.

Hela ungdomsparlamentet gick bra men det fanns klagomål över att tolken inte översatte till svenska vad man röstade om vid omröstningarna. Efteråt serverades det mat och då var stämningen glad och de flesta såg nöjda ut. Flera blev intervjuade och tog bilder med ministrarna. Allt som allt var det en lyckad dag och i alla fall jag fick känslan att vi unga verkligen kan påverka med sådana här möjligheter.

Andrea Ekholm

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03