Hur bota klimatångest?

​Tyvärr förutsätter klimatångestens bästa botemedel kunskaper på universitetsnivå i matematik och fysik.

Monica Ålgars (HBL 1.2), Bernt Nordman och Risto Nurmela (HBL 3.2) diskuterar vad man kan göra åt klimatångest. Det skulle aldrig falla mig in att åka till Thailand på semester, jordens begränsade oljereserv kan användas bättre. Bilkörning ersätter jag med buss och tåg alltid när det går.

​Tyvärr förutsätter klimatångestens bästa botemedel kunskaper på universitetsnivå i matematik och fysik. Genom att studera klimatologins vetenskapliga basrapporter kan man konstatera att sambandet mellan atmosfärens koldioxidhalt och global uppvärmning är logaritmiskt: Ju mera man släpper ut desto mindre är den relativa effekten. Dessutom är det så att dubblerad koldioxidhalt utan förstärkande effekter enligt Stefan Boltzmanns ekvation endast kan värma atmosfären med cirka en grad Celsius. Hur många klimatdebattörer förstår sig på denna berömda ekvation?

​Sedan när man kommer in på dessa hypotetiska förstärkande effekter från vattenånga och moln fattar man att många effekter i själva verket är dämpande och att förhållandet mellan förstärkning och dämpning är okänt. Man får även insikt i klimatets enormt stora naturliga variabilitet.

​Man fattar därmed hur ohållbar hela klimatkatastrofteorin är, och hur mycket ovetenskaplig skrämselpropaganda om ökning av extrema oväder som borras in i vår hjärna varje dag. Att Seine svämmar över är givetvis en dramatisk klimatnyhet, men att varken Donau eller Elbe svämmat över i år duger inte som nyhet.

​När man insett detta kan man i lugn och ro koncentrera sig på att leva ekologiskt och njuta av vädret som alltid är bra: När det är en varm vinter går det mindre pengar till uppvärmning, när det regnar får vi mera grundvatten, när det blåser får vi vindkraft och när det snöat kan man åka skidor.

Jarl Ahlbeck teknologie doktor, pensionär, Åbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning