Hungerstrejk för klimatet i Helsingfors – "Regeringen har goda mål men inget händer"

Elina Kauppila och Till Sawala sover i ett tält på Medborgarplatsen i Helsingfors. Sin vakna tid använder de till att diskutera klimatfrågor med förbipasserande. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En hungerstrejk har sedan en vecka pågått på Medborgarplatsen i Helsingfors. Tre personer har valt att helt avstå från mat för att få fram sitt budskap.

Budskapet som de strejkande vill få fram är att regeringen i samband med höstens budgetförhandlingar bättre ska beakta målet om klimatneutralitet 2025.

– Vi vill höra att Finland skär ner sina koldioxidutsläpp med 20 procent fram till slutet av 2021 och sedan årligen fortsätter minska på utsläppen i samma takt. Endast så kan vi nå klimatneutralitet 2025, säger Elina Kauppila, som på lördagen inledde sin sjätte dag utan mat.

– Regeringen har goda mål men ändå händer ingenting. Vi har inte längre tid att vänta med åtgärder.

Också Till Sawala har hungerstrejkat.

– Visst skulle jag gärna sluta direkt, men trots att ett flertal beslutsfattare besökt oss här har inga konkreta ändringar skett, så jag fortsätter, säger han.

Det är organisationen Extinction Rebellion som ligger bakom strejken.

Besök av flertal beslutsfattare

Den sista biten mat åt de förra söndagen och visst har magen kurrat, säger Kauppila.

Hon är glad över att hungerstrejken har noterats både av beslutsfattare och av förbipasserande. Så gott som alla dygnets vakna timmar använder hon och Sawala nu till att diskutera med förbipasserande som stannar till vid strejkplatsen.

Också beslutsfattare har kommit för att lyssna till deras budskap. Kauppila säger att miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) har besökt dem en gång sedan strejken inleddes. Dessutom har en sakkunnig från Miljöministeriet, Utrikesministeriets klimatambassadör och flera andra beslutsfattare dykt upp under veckan.

Utöver budskapet om klimatneutralitet 2025 har Sawala också ett annat budskap till beslutsfattarna. Han säger att det inte räcker med att man beaktar klimatet enbart i sådana frågor som direkt berör miljön.

– Klimataspekten måste beaktas och förankras bättre i alla beslut, allt från beslut om trafik till ekonomi, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning