Hungerdagens insamling räddar muslimska flyktingars liv i Bangladesh

Bild: Kristoffer Åberg

Finlands Röda Kors hjälper flyktingar från våldsamheterna i Burma med medlen som samlades in under Hungerdagen-kampanjen.

Totalt resulterade Finlands Röda Kors Hungerdagsinsamling i 2,4 miljoner euro. Pengarna har använts för att upprätta ett 60 personers fältsjukhus i flyktingområdet Cox's Bazaar i Bangladesh i samarbete med Norges Röda Kors. Under de första knappt två månaderna har sjukhuset vårdat över 7 000 personer.

Under de senaste tre månaderna har kring 624 000 personer flytt från Burma. Största delen av flyktingarna hör till det muslimska rohingyafolket. Rohingyafolket saknar grundläggande medborgerliga rättigheter i Burma och utsätts för återkommande förföljelser från myndighetshåll.

Många av dem som utnyttjat vården är kvinnor och barn. Bland annat har sjukhuset assisterat i tjugo födslar och över hundra operationer.

– Sjukhuset har poliklinik, laboratorium, röntgen, operationssal och vårdavdelning. Första hjälpen tar emot 180–240 patienter per dag. Flera av dem är undernärda, säger läkaren Kati Marttinen, som jobbar på fältsjukhuset.

På fältsjukhuset jobbar både lokal och utländsk personal. Totalt 31 finländare har jobbat på sjukhuset hittills.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning