Hunger och laganda i Sammelvuos EM-trupp

Veteran och förstagångare. Tuomas Sammelvuo har flera EM-turneringar bakom sig, först som spelare och sedan som tränare. För Antti Ropponen är det den första storturneringen på seniornivå. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finlands volleybollherrar reser till EM i Polen med ett lag som till närmare hälften består av spelare som nu gör sin debut i en storturnering. Men laget är sammansvetsat och ännu återstår några viktiga dagar för finslipning, säger tränaren Tuomas Sammelvuo.

På torsdagen inleder Finland sitt sjätte raka Europamästerskap med en match mot Estland i Gdansk. Estland är på förhand sett den lättaste motståndaren i gruppspelet, men Tuomas Sammelvuo vill inte spekulera vare sig kring den eller de övriga matcherna i EM-gruppen. De två andra länderna är regerande världsmästaren Polen och Serbien som också hör till toppen i Europa.

– Matcherna spelas inte på papper utan på arenan och hur det går kan bero på så många faktorer, säger Sammelvuo.

Han medger ändå att Polen och Serbien är gruppspelets klara favoriter, medan Finland och Estland tampas om den tredje platsen då det gäller att ta sig vidare.

Estland är ett lag som gått mycket framåt de senaste åren, där finns en hunger och stenhård vilja att klara sig samtidigt som laget har en god vi-anda, konstaterar Sammelvuo.

För Finlands del har förberedelserna inför EM i Polen i stort sett gått planenligt. I de två sista träningsmatcherna mot Slovakien i helgen fick alla visa vad de går för och Finland vann bägge matcherna. Också Slovakien spelar i EM, men i en annan grupp än Finland.

Inget generationsskifte

Nästan hälften av spelarna i det finländska laget är nu med i sin första storturnering, men de har spelat kvalturneringar och världsliga. Sammelvuo vill ändå inte tala om ett generationsskifte.

– Inför varje storturnering är det en del spelare som faller bort och nya kommer till, det har talats om generationsskifte många gånger, det är normalt att gruppen förnyas. Det viktiga är att de som är med har viljan att spela och brinner för det – sedan är åldern en bisak, säger han.

Han konstaterar att ett lag måste byggas så att man når resultat, men samtidigt också med tanke på framtiden.

En av dem som nu spelar sin första storturnering på seniornivå är smasharen Antti Ropponen som till vardags spelar i fjolårets silverlag Hurrikaani-Loimaa.

Ropponen slog ut lagkampraten Urpo Sivula som varit med om ett flertal stora turneringar, men också haft skador att tampas med.

– Det är ett stort steg från juniorturneringar till ett EM med herrarnas landslag, men ännu är jag inte nervös, säger Ropponen.

Gott juniorarbete

Med i EM finns bekanta spelare från juniorlandslaget som till exempel allmänspelaren Jan Helenius och Ropponen konstaterar att en god träning på juniornivå har gjort steget upp i herrlaget lättare. Han får tillsammans med Olli-Pekka Ojansivu bära huvudansvaret för att Finlands anfall avslutas vasst.

– Jag är inte speciellt kraftig, tekniken är min styrka och får jag spela ska jag visa vad jag går för, lovar spelaren som precis fyllt 22 år.

Tuomas Sammelvuo vill se framåt och går inte in på skälen till att han valde Ropponen framför Sivula. Det var inget lätt beslut, påpekar han. Vilket läget är i framtiden får spelarnas kondition då avgöra.

Landslaget har några dagar på sig att vässa formen innan det är dags för allvar på torsdag kväll. De sista dagarna av finslipning är viktiga, understryker chefstränaren.

– Laget har spelat ihop länge och är väl sammansvetsat. Det vi ska göra nu är att spela vår egen volleyboll med servar som är tuffa för motståndaren och en god servemottagning, säger Sammelvuo.

Han påpekar att det inte är någon självklarhet att Finland spelar i alla storturneringar. Laget har ändå redan kvalificerat sig för VM nästa år.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Torsdagen den 24 augusti klockan 18.30 finsk tid, Finland-Estland

Lördagen den 26 augusti klockan 21.30 finsk tid, Finland-Polen

Måndagen den 28 augusti klockan 18.30 finsk tid Finland Serbien

De tre bästa lagen i gruppen går vidare. Finns Finland bland dem spelas nästa match onsdagen den 30 augusti.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning