Hundratusentals namn insamlade förgäves – vårdreformen slår ut medborgarinitiativ

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Arkivbild.Bild: SPT-arkiv/Ari Sundberg

Medborgarinitiativet som vill förbjuda omskärelse av flickor har samlat 50 000 signaturer, men riskerar att förbli obehandlat i riksdagen. Orsak: riksdagen hinner knappast behandla det före valet nästa år. Det beror på regeringens agerande, säger Anna-Maja Henriksson.

Alla medborgarinitiativ som samlat 50 000 signaturer inom utsatt tid ska behandlas i riksdagen. Men om behandlingen inte är avslutad före valperiodens utgång förfaller initiativen automatiskt.

Så riskerar det att gå för medborgarinitiativet som vill förbjuda omskärelse av flickor, uppger Helsingin Sanomat. Och inte bara det: även medborgarinitiativen som berör aktiveringsmodellen för arbetslösa, försäkringsläkares utlåtanden och riksdagsledamöternas anpassningspension riskerar likaså, med all sannolikhet, att förfalla obehandlade, trots att de samlat över 50 000 signaturer (initiativet som vill fälla aktiveringsmodellen över 140 000).

Det kan framstå som konstigt då riksdagens hösttermin inte ens har börjat än – tid borde det alltså finnas gott om. Kruxet är att alla dessa initiativ ska upp i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, och det är så överbelastat av vårdreformen att det inte finns tid för att behandla medborgarinitiativen.

Då kunde man tycka att nästa riksdag får ta tag i de här initiativen i stället, men det går inte utan att nämnda minst 50 000 signaturer samlas in på nytt. Alla frågor som riksdagen har på bordet då valperioden avslutas före riksdagsvalet i april förfaller enligt grundlagen, utom EU-frågor och internationella avtal, skriver Uusi Suomi.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att arbetsbördan i social- och hälsovårdsutskottet är exceptionell just nu eftersom vårdreformen genererar oerhört mycket extrajobb.

– Det är något regeringen kan se sig i spegeln för, och nu drabbar det medborgarinitiativen.

Henriksson påpekar att inget hindrar att nästa riksdag tar upp medborgarinitiativen i ett tidigt skede, förutsatt att de som driver dem förmår samla in 50 000 namn en gång till.

– Frågan försvinner ingenstans, om man vill fortsätta driva den. Behandlingen är densamma för alla lagar, också för regeringens propositioner, säger hon.

De som är besvikna säger att medborgarinitiativ borde överleva riksdagsval eftersom folket inte byts ut fastän riksdagen byts ut. Hur låter det?

– Det finns en logik i det där. Det vore värt att fundera på att ändra på det här, men då skulle det gälla att börja ganska snabbt för det kräver en ändring i grundlagen och sådana tar alltid lång tid.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00