Hundratusentals flyr filippinsk supertyfon – myndigheterna varnar för katastrofala förhållanden

Fyra personer har omkommit och nära en miljon har evakuerats inför ovädrets ankomst. Bild: Charism Sayat/AFP-Lehtikuva

Supertyfonen Goni har dragit in över Filippinerna och myndigheterna varnar för katastrofala förhållanden i de delar av landet som man tror kommer att drabbas värst.Sju personer har omkommit och nära en miljon har evakuerats inför ovädrets ankomst.

Goni är den mest kraftfulla av de tyfoner som hittills i år drabbat önationen.

När tyfonen kom in över ön Catanduanes sydöst om huvudstaden Manila, vid 5-tiden på söndagsmorgonen lokal tid, uppmättes vindar på över 62 meter per sekund.

– Vår senaste kontakt med de boende på Catanduanes var vid halv fyra-tiden imorse. De sade att regnet och vindarna var mycket starka där de befann sig. Sedan tappade vi kontakten med dem, säger räddningstjänstens talesperson Alexis Naz.

Tyfonen drog sedan in över den intilliggande kuststaden Legazpi.

– Vindarna är våldsamma. Vi kan höra hur träden slås från sida till sida, säger Francia Mae Borras som bor i staden.

I grannkommunen Albay rapporterar myndigheter att vindarna fått taken på två evakueringscenter att blåsa av vilket tvingat de evakuerade att söka sig till byggnadernas bottenvåningar.

Hittills har sju människor bekräftats döda i Bikolregionen, där Catanduanes, Albay och Legazpi ligger. En av de omkomna var en femåring som sköljdes bort av vattenmassor efter att en flod där familjen befann sig översvämmats.

Goni kommer endast en dryg vecka efter att tyfonen Molave drabbade landet. Molave lämnade översvämmade byar och förstörda odlingsmarker i sina spår – 22 människor miste livet under den tyfonen.

Filippinerna drabbas i snitt av 20 stormar och tyfoner varje år. En av de dödligaste var supertyfonen Haiyan 2013 – som tros ha kostat över 7 000 människor livet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning