Hundratusen protesterar mot franska vaccinpass

Stora protester mot kraven på vaccinpass har hållits runt om i Frankrike för tredje lördagen i rad. Bild: Michel Euler/TT-AP

För tredje lördagen i rad har protester mot landets skärpta vaccinkrav anordnats runt om i Frankrike. På Place de la Bastille i Paris uppstod tumult och polisen satte in tårgas och vattenkanoner, enligt Le Figaro.

En styrka på runt 3 000 poliser var enligt medierna utplacerade i den franska huvudstaden där fyra olika demonstrationer var utlysta. Minst tre poliser ska ha skadats i oroligheter i Paris i samband med protesterna, rapporterar Le Parisien.

Runt 13 500 personer deltog i manifestationerna i Paris, säger en polistalesman till Reuters. Totalt demonstrerade runt 160 000 människor på 150 olika platser i landet, enligt Le Parisien.

Protesterna riktas mot den nya lag som antogs i veckan och som gör vaccinpass obligatoriskt för den som exempelvis vill besöka en restaurang eller resa med flyg eller fjärrtåg. De måste kunna visa att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

Att vaccinera sig mot covid-19 blir också obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal, som annars får sin lön indragen.

Sedan tidigare var vaccinpasset obligatoriskt för den som ville gå på museum, bio eller besöka en simhall, enligt ett dekret från president Emmanuel Macron.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning