Hundratals utryckningar i stormens spår i Nyland – "Vi kan inte sätta våra montörer i arbete"

Flow-festivalen måste avbrytas på grund av vädret. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

En kraftig åskfront blötte ner festivalfolket och lämnade efter sig hundratals uppdrag för räddningsmanskap på lördagskvällen. Enligt Meteorologiska institutet hade fronten formen av ett kraftigt band som rörde sig fort och med massiv blixtutveckling.

När stormen landsteg i Västra Nyland växte den så fort till en sådan styrka att Meterologiska institutet gick ut med en varning om hårda stormbyar. I synnerhet i huvudstadsregionen och Östra Nyland uppmanades folk att söka sig inomhus. Sjöfarare på Finska viken fick rådet att fort ta i land.

Ovädret lämnade efter sig ordentlig förstörelse i Nyland. Räddningsverkets förhöjda beredskap kom väl till pass med tanke på de hundratals utryckningar som följde i stormens spår. Trafikverket fick anmälningar om otaliga träd som fallit över körbanan och om föremål som vinden rivit loss. Tågresenärer i huvudstadsregionens närtrafik drabbades av elfel på grund av ett omkullfallet träd. Det förekom problem också i tågtrafiken mellan Helsingfors och Lahtis.

Räddningsmyndigheterna uppmanar alla att fortfarande vara försiktiga om de rör sig till exempel i Helsingfors parkområden. Om man upptäcker träd som hotar att falla och utgör en fara kan man ringa nödnumret.

Lördagskväll med levande ljus

Stormen lämnade västra Finland i fred och sent på kvällen svepte den vidare från söder mot sydöstra Finland. I det skedet var nästan 50 000 hushåll utan elektricitet i Nyland, Tavastland och Kymmenedalen.

Caruna var ett av de mest drabbade bolagen.

– På grund av Meteorologiska institutets varning kan vi inte sätta våra montörer i arbete. Vi har både personal och utrustning på många drabbade orter men de måste vänta på att vädret blir bättre, säger Henna Tuominen, informationschef på Caruna.

Avbrott i Flow-festivalen

Sommarens varmaste dag i Helsingfors övergick snabbt i oväder vid 19-tiden.

Flow-festivalen i Södervik avbröt spelningarna på de fem utescenerna och tog också paus i att släppa in ny publik på området. Senare kunde programmet återupptas på alla scener utom en, där lördagskvällens spelningar ställdes in.

Ett annat evenemang som drabbades var Hayride i Haltiala. Några försäljningstält rasade samman till följd av en fallvind. Evenemanget avbröts eftersom vindarna väntades slå till på nytt. 

Tusentals utan ström efter ovädret

Största delen av felen i elnätet i södra Finland har nu reparerats, visar elbolagens uppgifter under söndagsmorgonen.

På morgonen var ännu drygt 4 500 hushåll utan el i Kymmenedalen, enligt Energiindustrins karta över elfel. I resten av landets södra delar hade en betydande del av felen redan reparerats.

Elnätsbolaget Caruna meddelade i natt att nästan alla fel i dess område var reparerade. Blåsten och blixtnedslag orsakade stora skador för Carunas kunder i mellersta och västra Nyland. Som mest var cirka 20 000 Caruna-kunder utan el.

Många skador i västra Nyland

Stormen förde med sig kraftiga åskbyar och blixtar när den drog in över södra Finland i går kväll. På många orter har man fått röja undan träd som blåst omkull.

Trafikverket meddelade på kvällen att omkullfallna träd stört trafiken på vägarna och på vissa banavsnitt.

Västra Nylands räddningsverk hade 85 uppdrag på grund av åskvädret, framför allt i Esbo och Kyrkslätt. Till exempel i Esbo ledde stormen till 63 uppdrag mellan klockan sex och elva på kvällen.

Tåg försenas

Som en följd av stormen förekommer förseningar på upp till en timme i fjärrtågstrafiken under söndagen, uppger VR. Tågen försenas bland annat i Villmanstrands-, Lahtis- och Kouvolatrakterna.

En del avgångar på ringbanan till Helsingfors-Vanda flygplats har ställts in i dag på grund av reparationer och röjning efter stormen. Trafikverket uppger att I- och P-tågen till flygplatsen går två gånger i timmen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning