Hundratals skadade i protester på Västbanken

Tårgas fyllde gatorna i gränsstaden Betlehem då palestinska demonstranter drabbade samman med israeliska säkerhetsstyrkor. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Musa Al Shaer

Oroligheter bröt ut i Jerusalem efter fredagens bön, med hundratals skadade och flera dödsoffer som följd. Enligt den israeliska militären har minst 3 000 palestinier gett sig ut på gatorna på Västbanken, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

– Det är den största konfrontationen sedan den andra intifadan – om man ser till mängden på båda sidor som är ute, inte till antalet dödsoffer. Det är allvarligt, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT.

Utanför den muromgärdade stadskärnan i Jerusalem ska omkring 1 500 palestinier ha drabbat samman med israelisk polis.

Två palestinier, en av dem tonåring, har skjutits till döds i Jerusalem, enligt uppgifter till bland annat Haaretz. Det är oklart vem som sköt dem och under vilka omständigheter det skedde. Enligt palestinska myndigheter dödades de i samband med sammandrabbningar med polisen. Ytterligare en palestinier sköts ihjäl strax utanför Jerusalem, och även där är omständigheterna oklara. Israelisk polis bekräftar dödsfallen och säger att de är under utredning.

– Situationen är anmärkningsvärt men inte spektakulär ännu, säger Anders Persson.

Israel ockuperade den östra delen av Jerusalem under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". Inget annat land utom Israel självt har erkänt Jerusalem som israelisk huvudstad.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Han utesluter dock inte att oroligheterna kan komma att intensifieras, särskilt om ytterligare dödsoffer krävs.

– Det är upplagt för konfrontation, särkilt som religiösa ledare har uppmanat till kamp och trots.

Tusentals protesterar

Protesterna spred sig på fredagen även till områden utanför Jerusalem. Enligt den israeliska militären har totalt minst 3 000 palestinier har gett sig ut på gatorna på Västbanken, rapporterar Haaretz. Sammandrabbningar med polis har skett på flera platser i de palestinska områdena.

Uppgifterna om hur många som har skadats går isär – enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter handlar det om över 390 personer. Minst fyra israeliska poliser har också skadats, rapporterar Haaretz. I Betlehem har över 30 personer skadats, två av dem svårt, enligt palestinska Röda halvmånen.

Inför fredagsbönen hade Israel stängt av hela Jerusalems gamla stad för män under 50 års ålder.

"Tillgång till Gamla stan och al-Haram al-Sharif, moskéområdet som israelerna kallar Tempelberget och som är heligt för både judar och muslimer, begränsas till män som är 50 år och äldre. Kvinnor släpps in oavsett ålder", hette det i ett pressmeddelande från israelisk polis, rapporterar AFP.

Stenkastning

Tusentals muslimer förrättade i stället bönen utanför murarna. Efter bönen bröt oroligheter ut med stenkastning. Polisen använde distraktionsgranater och tårgas för att skingra folkmassorna, rapporterar flera medier.

Muslimska män har i många år fått finna sig i åldersgränser för att få komma in och be på al-Haram al-Sharif, moskéområdet som israelerna kallar Tempelberget och som är heligt för både judar och muslimer. Men oftast har strecket dragits vid 35 eller 40 års ålder, och inte omfattat andra delar av Gamla stan.

Tempelberget är ett så laddat område att det också i stor utsträckning har varit avstängt område för turister ända sedan år 2000.

Just nu är läget extra spänt sedan israeliska myndigheter i förra veckan satte upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget. Det förklaras med säkerhetsskäl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning