Över hundra kroppar spolades i land vid Libyens kust

En livboj och omkomna migranter sköljdes i landi Zuwarah väster om Tripoli i Libyen den 2 juni. Enligt rapporter från den Röda halvmånen har minst 85 personer som omkommit i båtolyckor flutit i land på libyska stränder den här veckan. Bild: MOHAME BEN KHALIFA

Hundratals migranter befaras ha drunknat då ett fartyg förliste utanför ön Kreta i Medelhavet. Av de fler än 700 människorna som tros ha funnits ombord har grekiska kustbevakningen räddat 340 och bärgat nio döda kroppar. På fredagen upptäcktes också 104 kroppar som spolats iland vid den libyska kusten.

Båten som sjönk utanför Kreta sägs ha kommit från Alexandria i Egypten, uppger FN:s migrationsorgan IOM, som dock inte hade kunnat få uppgifterna bekräftade.

- Det senaste vi vet är att 342 människor har räddats. Vi har fått rapporter om att det var 700 på båten, men vi vet inte om det betyder att de saknas, säger Joel Millman, talesperson vid IOM, till TT.

Ilandflutna kroppar

Den grekiska kustbevakningen uppger att fyra fartyg deltog i räddningsoperationen.

- De nödställda kan räknas i hundratal, säger en talesperson för kustbevakningen till nyhetsbyrån AFP.

I västra Libyen har kroppar från minst 104 döda migranter flutit i land vid staden Zwara, som tros komma från en annan kapsejsad flyktingbåt.

- Dödssiffran väntas stiga eftersom båtarna normalt har 115—125 passagerare, säger Ayoub Qassem, talesperson för den libyska flottan, till AFP.

"Fler kommer ge sig av"

Sedan januari har omkring 204 000 människor sökt sig till Europa över Medelhavet. Fler än 2 500 har omkommit på vägen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

- Vi väntar oss att vädret och årstiden gör att fler kommer att ge sig av, säger Joel Millman.

Sedan EU i mars slöt ett migrationsavtal med Turkiet har flyktingströmmen mellan Turkiet och Grekland i det närmaste upphört, medan antalet som ger sig ut på livsfarliga resor från Nordafrikas kust ökat.

Dessa båtar har betydligt fler passagerare — ofta fler än 600 — än de som användes för den korta resan mellan Turkiet och Grekland. Denna rutt är också betydligt farligare. Enligt UNHCR är risken för att dö på vägen en på 81.

UNHCR uppskattar att omkring 2 500 människor har dött under båtresor till Europa över Medelhavet hittills i år. Majoriteten, runt 2 100, på rutten mellan Libyen och Italien, som är betydligt farligare än den kortare rutten mellan Turkiet och Grekland.

Totalt beräknas 204 000 migranter och flyktingar ha korsat Medelhavet hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som nådde Europas stränder under motsvarande period förra året, enligt Internationella organisationen för migration (IOM).

Antalet anlända till Italien ligger dock hittills i linje med förra året, runt 47 000.

Tre fjärdedelar av de som anlände före sista mars landade i stället i Grekland, varav majoriteten flyktingar från Syrien och Afghanistan. Efter EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet har dock strömmarna längs den rutten tunnats ut avsevärt.

UNHCR uppskattar att runt 100 000 flyktingar för närvarande befinner sig i Libyen. Omkring 18 000 av dem beräknas komma från inbördeskrigets Syrien. Andra stora grupper är palestinier, irakier, etiopier, eritreaner och somalier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning