Över tusen personer har gripits i stora protester i Ryssland – "Vi har inget att förlora"

Bild: Arthur Bondar

HBL I MOSKVA. Över 750 demonstranter har gripits i Moskva och minst 900 i Sankt Petersburg på demonstrationer mot korruptionen. Siffrorna varierar – vissa obekräftade källor talar om över tvåtusen gripna sammanlagt. Manifestationerna mot korruption har pågått över hela Ryssland i dag. Organisatören Aleksej Navalnyj greps utanför sitt hem.

Tre ord står på Jekaterina Dechanovas plakat: Ömklig. Feg. Rädd. De flankeras av en bild på en gul och knubbig anka:

– Det handlar om Medvedev. Vår premiärminister, säger Jekaterina Dechanova.

Hon är 18 år och studerar matematik vid universitetet. Den gula ankan symboliserar premiärminister Dmitrij Medvedevs ankhus, som han hade byggt på en av sina lyxfastigheter – egendomar som Navalnyj avslöjade tidigare under våren.

Jag ska precis ställa nästa fråga när vi trängs upp mot staketet av en grupp kravallutrustade OMON-soldater. Vi blir knuffade och inträngda mot staketet, jag sneglar på Dechanovas plakat. Hon kan bli gripen på grund av det, eftersom den här demonstrationen genomförs utan tillstånd.

– Jag är inte rädd, jag har inget att förlora. Jag har fått nog av korruptionen och av alla nedskärningar i hälsovård och utbildningen, säger Dechanova.

Hon tittar ut över folksamlingen. Blicken är säker och trotsig. Tverskaja, den mest centrala gatan i Moskva, kokar av demonstranter. De flesta av dem är i Dechanovas ålder.

– Det är väldigt många unga här. Det är ju vi som vill ha förändring, säger hon.

Över tusen gripna

Åtminstone 750 demonstranter greps under demonstrationen i Moskva, enligt uppgifter till bland annat oberoende newsru.com. I Sankt Petersburg var antalet gripna över 900. Demonstrationer pågick över hela Ryssland, bland annat i Vladivostok, Chabarovsk, Barnaul, Novosibirsk och Kazan.

Demonstrationen i Moskva hade fått tillstånd att hållas på Prospekt Sacharova. Sent igår kväll meddelade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj att det inte gick att hyra in någon mötesteknik, det vill säga högtalare, scenutrustning och så vidare. Firmorna hade hotats av myndigheterna och därför dragit sig ur.

Då beslöt oppositionsledaren Aleksej Navalnyj att istället flytta demonstrationen till Tverskaja och låta den bli en promenad med ryska flaggor som rekvisita. På Tverskaja pågår just nu en historisk utställning för att fira ryska nationaldagen och det var väntat att myndigheterna skulle stoppa demonstrationen. Den första som greps var Navalnyj själv. Polisen väntade på honom utanför hans bostad.

Bild: Arthur Bondar

Bild: Arthur Bondar

Bild: Arthur Bondar

Unga demonstrerar

De flesta demonstranter HBL träffar på Tverskaja är unga personer – precis som under den senaste stora demonstrationen den 26 mars.

– Det är inte normalt att demonstranter grips i den här omfattningen. Jag studerar i Tyskland. Om tusen personer demonstrerar i Tyskland vaktas de av tre poliser, säger 26-åriga Dmitrij Timokirev.

Han är medveten om att dagens demonstration inte har fått tillstånd av myndigheterna.

– Jag är lite rädd eftersom jag inte vill att de ska hindra mig från att resa tillbaka till Tyskland och fortsätta mina studier. Men jag demonstrerar i alla fall. Om vi inte gör det bara fortsätter makthavarna på samma sätt. Jag vill återvända till Ryssland efter mina studier – men inte till ett sådant här Ryssland. Som företagare vill jag inte ständigt vara utsatt för korrupta tjänstemän, säger Timokirev, som studerar marknadsföring i Tyskland.

– I dag är vår självständighetsdag. Vi firar att Sovjetunionen föll och vi blev självständiga. Myndigheterna gjorde det omöjligt för oss att hålla en demonstration utan scen eller högtalare, därför demonstrerar vi här istället, säger 26-åriga Dmitrij Androsov, tysklärare som är aktiv inom oppositionspartiet PARNAS.

Han slår ut med handen.

– Att det har kommit så folk mycket är ett bevis på att vi har ett medborgarsamhälle i Ryssland. Jag är fullt medveten om att jag kan bli gripen.

Bild: Arthur Bondar

Bild: Arthur Bondar

Bild: Arthur Bondar

"Nationaldagen blev förstörd"

Trots att polisen i förväg har sagt att man inte får ropa slagord eller bära plakat börjar folk snart skandera. "Putin – vor!" (Putin är en tjuv!) "Raz, dva, tri – Putin, uchodi!" (Ett, två tre – stick, Putin!).

När polisen hindrar demonstranterna från att vandra ner längs Tverskajagatan med hjälp av färdigt utplacerade järngrindar börjar folk skandera "Släpp oss igenom!" och "Vi har makten här!" Flera ropar också: "Dra Kadyrov inför rätta". Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som har gjort sig en enorm personlig förmögenhet på statliga bidrag från Moskva, har i många ryssars ögon blivit en symbol för korruptionen.

Sedan träder OMON-soldaterna in på scenen. Klädda i skottsäkra västar, hjälmar, benskydd och kamouflagedräkter tränger de sig in i folkmassan som en kniv och har snart arresterat minst 400 personer – enligt ryska BBC är antalet betydligt högre. De arresterade släpas in i väntade bussar. Många av dem är skolelever. De får sällskap av oppositionsledaren Ilja Jasjin och aktivisten Marija Baronova. Bilder från bussarna med glada miner och v-tecken läggs ut på sociala medier.

Moskva stad anklagar demonstranterna för det skedda.

– En massa människor hade kommit till Tverskaja för att fira ryska nationaldagen. Demonstranterna förstörde deras fest, säger Vladimir Tjernikov, som leder kommittén för regional säkerhet i Moskva.

Naina Jeltsina, änka till det självständiga Rysslands första president Boris Jeltsin, säger till den oberoende tv-kanalen Dozjd att folk i Ryssland har rätt att demonstrera. Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin vägrar däremot kategoriskt att kommentera dagens händelser.

Under tiden delade president Putin ut statliga förtjänsttecken i Kreml – med hela den kritiserade eliten på plats. Putins tal Rysslands nationaldag till ära handlade bland annat om att landets demokratiska institutioner har stärkts.

Bild: Arthur Bondar

Bild: Arthur Bondar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning