Unik svensk gudstjänst för påven

Bild: Jonathan Nackstrand

Flaggor, allsång – och egentillverkade påvedockor. Många människor samlades i Lund i hopp om att få en skymt av katolska kyrkans överhuvud under det historiska besöket.

Trängseln är stor framför Domkyrkan i Lund. Men så är det ju inte heller varje dag som påven, kungaparet och statsministern samlas på ett och samma ställe.

Juriststudenten Elvira Brax försöker komma så nära domkyrkan som möjligt.

– Jag väntar framför allt på påven, men så är det ju även kungaparet och statsministern. Jag har ingen speciell relation till påven, jag ser mig själv som ateist, men han har en historisk betydelse. Det ska bli jättespännande och det är ju så stort att han kommer just hit, säger hon.

Om det var mycket folk när katolska kyrkans överhuvud anlände till Sverige och Skurup klockan 10.39 svensk tid så var det inget emot hur många som samlats utanför Lunds domkyrka senare på dagen.

Påve Franciskus träffade det svenska kungaparet och deltog därefter i en historisk gudstjänst i Lunds domkyrka. Än mer historiskt är att katoliker och protestanter för första gången tillsammans ska uppmärksamma 500-årsminnet av avknoppningen från den romersk-katolska kyrkan.

Påven anlände i poliskortege och när han steg ur bilen skrek människor av glädje. Flera personer som lyckades fånga den vinkande påven på bild viftade upphetsat med sina telefoner för att andra skulle se. 

Bild: Jonathan Nackstrand

Påvedocka

De som inte hann in i Domkyrkan, eller inte rymdes, fick följa med allt på storbildsskärmar från Stortorget. För alla som kom in väntade en mycket noggrann säkerhetskontroll. Till och med besökarnas plånböcker gicks igenom.

Margaretha Albrektsson från Åhus tog ledigt från jobbet och bar med sig en påvedocka som hon gjort själv.

– Jag har gjort den av docklera, sen formar man den med en pinne. Jag hade en bild att titta efter och sen bränner man den bara i ugnen, säger hon.

Carita Mann, från Lomma, står alldeles intill kravallstaketet och har god sikt mot den pampiga domkyrkan.

– Som alla andra väntar vi för att se påven. Jag är väl lite starstrucked, för jag är inte med i någon kyrka. Men det här är en stor grej för lilla Lund, säger hon.

Vidjana Torolla och Marco Costagliola, med ursprung i Albanien respektive Italien, har tagit ledigt för att få en glimt av påve Franciskus och i bästa fall fånga honom på film.

– Han är den största ledaren för vår religion, säger Marco.

De är heller inte så förvånade att inte så många är samlade i Lundagård.

– Det är så i Sverige. Till och med kungen kommer, men svenskarna bryr sig inte så mycket.

Bild: Jonathan Nackstrand

Bild: Jonas Ekstromer

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning