Hundratals gripna i Nicaragua

Demonstrationer mot Ortegas regering har pågått i flera månader. Bilden är från den gångna helgen. Bild: TT/AP/Cristobal Venegas

Hundratals personer har gripits i Nicaragua i tillslag mot oppositionella som kräver att landets president Daniel Ortega ska avgå, enligt människorättsorganisationer.

Ortega säger under måndagen att han inte kommer att följa motståndarnas uppmaningar att lämna presidentposten.

– Den här (mandat)perioden tar slut vid valet 2021, säger han i en tv-sänd intervju med Fox News.

Presidenten lägger till att tidigarelagda val, som oppositionen vill ha, skulle skapa instabilitet, osäkerhet och förvärra situationen i landet.

Många av de oppositionella som rapporteras gripna anklagas för brott i samband med demonstrationsmarscher mot Ortegas regering, eller för att ha hjälpt personer som uppviglar andra mot presidenten, uppger människorättsorganisationen Cenidh.

Enligt organisationen har 292 oppositionella dödats under de tre månader som protesterna fortgått.

En annan grupp, människorättsrörelsen CPDH, har fått rapporter från anhöriga till 150 människor som ska ha gripits, medan organisationen ANDPH har fått uppgifter om att runt 700 människor hålls fängslade.

– Vi ber, i Guds namn, att den här jakten på unga människor upphör. Det är inte möjligt att kriminalisera människor för att de demonstrerar, och att behandla dem som terrorister, säger Silvio Báez, assisterande biskop i huvudstaden Managua.

De som gripits riskerar att åtalas enligt en ny lag som kan ge fängelsestraff på 15 till 20 år för brott som bedöms vara terrorism. Motståndare till lagen befarar att den kan användas mot regeringskritiska demonstranter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning