Hundratals fans välkomnade fotbollsherrarna – "En dag ska jag själv bli en Pukki"

Hela Medborgartorget i Helsingfors fylldes av folk på tisdagskvällen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Hejarop och applåder ljöd från Medborgartorget i Helsingfors på tisdagskvällen. Hundratals mer eller mindre inbitna fotbollsfans samlades för att fira fotbollsherrarnas hemkomst.

Det var folk i alla åldrar. Det var blåvita skjortor, halsdukar och mössor. Stämningen var på topp på Medborgartorget i Helsingfors på tisdagskvällen.

Att stämningen var så ovanligt uppsluppen en mörk tisdagskväll i november berodde självfallet på att Finlands herrlandslag i fotboll tagit sig vidare till EM. Det firades med en stor folkfest som spelarna själva deltog i.

Jari Tolonen är född i Landskrona i Sverige, men han har vuxit upp i Kajana. I dag bor han med sin fru Larissa i Esbo. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

En av de sannolikt mest ivriga på plats var Jari Tolonen. Då Finland vann över Liechtenstein i fredagens kvalmatch gick en av hans drömmar i uppfyllelse.

– Jag har endast missat en av alla kvalmatcher som spelats här hemma och jag har drömt om det här i 50 år. Det var en så fantastisk stämning på matchen i fredags att jag nog släppte en tår, säger Tolonen.

Blåvitt var tisdagskvällens klädkod för de flesta. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Det såg ändå illa ut innan fredagens match. Tolonen trodde att hans lika ivriga kompis Petri och han skulle tvingas se matchen hemma i soffan.

– Min kompis Petri bor i Skåne och vi missade helt med biljetterna. Det såg ut som att vi inte skulle lyckas få några biljetter, men så skrev Petri till landslagsanhängarna SMJK och berättade att vi blivit utan biljetter. Och så lyckades han ordna två biljetter åt oss, säger Tolonen.

Men trots att Tolonen sett så gott som alla hemmamatcher, så säger han att han inte hör till de "värsta" fansen.

Teemu Makkonen från Alberga berättar att han en dag ska bli "en Pukki". Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Visst finns det de som är värre än jag, de som drar av sig skjortorna och hejar på. Jag brukar ändå hålla kläderna på mig, säger Tolonen och skrattar.

En blivande Pukki på plats

Ett annat fan som tagit sig till Medborgartorget är femåriga Teemu Makkonen från Alberga. Han spelar själv fotboll två gånger i veckan och vet hur svårt det ibland kan vara att göra mål.

– Vi tyckte att det var bra att komma hit och fira nu. En dag ska jag själv bli en Pukki och spela i landslaget, säger Makkonen.

Ännu får landslaget ändå vänta lite då Makkonen håller sig till fotbollslaget Leppävaaran Pallo några år till.

Debut i EM - eller?

Två andra som själva spelar fotboll och som också tagit sig till Medborgartorget för att möta herrlandslaget är 22-åriga Milla Punsar och 24-åriga Jenni Niemelä.

Milla Punsar och Jenni Niemelä från Esbo spelar själva båda fotboll. De unga kvinnorna påminner om att det inte alls är första gången Finland ska spela EM i fotboll. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Den här vinsten har vi väntat på i hela våra liv, men för vår del har väntan inte varit så lång. Man tänker bara hur historiskt det måste kännas för alla 80-åringar som väntat på det här hela livet, säger Punsar.

Niemelä understryker en viktig poäng. Trots att fredagens match var historisk, är det faktiskt inte första gången Finland tar sig till EM i fotboll.

– I damfotboll har vi tagit oss till EM flera gånger men ändå lyfter man ständigt nu upp hur Finland för första gången ska spela i EM, säger Niemelä.

Bland annat artisten Juha Tapio stod för underhållningen under kvällens folkfest i Helsingfors. Publiken följer här ivrigt med uppträdandet i väntan på att fotbollsherrarna ska anlända till platsen. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Medborgartorget var fyllt av både mer och mindre inbitna fans som ville fira fotbollsherrarnas hemkomst. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning