Hundratals boende evakuerade i London

Invånarna uppger att de fick fem minuter på sig att hämta sina viktigaste ägodelar. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /TOLGA AKMEN

Den hastiga evakueringen av boende i stadsdelen Camden i London väcker förvåning. Fem höghus blixtutryms av brandsäkerhetsskäl.

– Det var en röra. Vi fick bara fem minuter på oss att hämta våra saker, säger Ahmed Mohamed, 19, som bor i ett av husen med sina föräldrar och två systrar.

– Jag tycker inte att det är rätt, jag känner mig säker här. Vi kunde ha fått packa våra saker i lugn och ro, så hade de haft tid att hitta ersättningsboenden.

De boende får ta in på hotell tills vidare.. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /TOLGA AKMEN

Politikerna i stadsdelen beslutade sent på fredagskvällen att med omedelbar verkan utrymma fem höghus med mer än 800 hushåll.

Beslutet kom sedan inspektioner visat att fasadplattorna var av samma typ som på Grenfell Tower i Kensington, där ett 80-tal dödsoffer krävdes i en brand den 14 juni.

Förbryllade boende sågs komma ut med sina tillhörigheter på gatorna under natten.

– Det är totalt galet. Vad skulle ytterligare en natt till göra? undrade en av de boende, Melanie Tham.

– Jag var hos min pojkvän och fick ett meddelande och jag var tvungen att rusa hem. De sade att vi skulle evakueras före midnatt.

De boende får ta in på hotell som bokats runtom i London.

Efter räddningstjänstens inspektion ska nu fasadbeklädnaden tas bort. Det väntas ta tre–fyra veckor.

Trebarnsmamman Adelina säger:

– Jag är chockad, det kan inte vara sant.

Men hon tillägger att hon tycker att det är rätt beslut som har tagits.

De boende kommer att få hämta fler tillhörigheter under dagtid på lördagen.

På lördagen får de boende återvända och hämta mer saker. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /TOLGA AKMEN

Stadsdelens ledare twittrade: "Många frågor från boende om varför denna flytt är nödvändig. Rådet från räddningstjänsten är att höghusen inte är säkra att sova i kväll".

Elden i Grenfell Tower spred sig mycket snabbt längs fasaden. Byggnaden fick ett nytt yttre skikt i samband med en renovering som avslutades förra året.

Fasadplattorna i Camden är av samma typ som på Grenfell Tower i Kensington. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /TOLGA AKMEN

Fasadklädseln på höghuset Grenfell Tower i London har testats efter branden och underkänts. Plattorna består av aluminiumskivor med mellanliggande plastskikt.

Höghusbranden i stadsdelen North Kensington började i ett kyl- och frysskåp. Skåpmodellen tillverkades mellan 2006 och 2009 av Indesit, som senare köptes upp av Whirlpool. Whirlpool är nu i färd med att göra tester på modellen. Den har inte återkallats, men företaget uppmanar personer som har kyl- och frysskåp med beteckningarna Hotpoint FF175BP eller FF175BG att höra av sig.

Källa: Reuters

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning