Hundratals anställda sägs upp från FN:s hjälporganisation för palestinier

Palestinska elever vid sin UNRWA-finansierade skola i Gaza. Arkivbild. Bild: TT-AP/Khalil Hamra

Fler än 250 anställda i de palestinska områdena kommer att bli uppsagda från FN:s hjälporganisation för palestinier (UNRWA). Det är en följd av organisationens ekonomiska kris sedan USA kraftigt minskat sitt bistånd till FN-organet.

Beskedet väckte kraftiga protester utanför UNRWA:s kontor i Gaza och de anställdas fackförening manade till strejk under torsdagen.

Totalt 154 anställda sägs upp på Västbanken medan 113 sägs upp i Gaza. Över 500 personer som är fast anställda kommer att tvingas gå ned på deltid.

FN-organets talesman Chris Gunness kallar det minskade amerikanska biståndet för "ett hot mot UNRWA:s existens". Organisationen har förgäves letat andra donatorer, förklarar han.

USA har betalat ut 60 miljoner dollar i bistånd till UNRWA:s budget i år, från att ha betalat 360 miljoner dollar i fjol. 65 miljoner dollar har frysts inne, pengar som USA har meddelat att man fattar beslut om senare.

President Donald Trump har motiverat beslutet med att USA ger palestinierna "hundratals miljoner dollar varje år utan någon uppskattning eller respekt i gengäld". Tjänstemän på amerikanska UD hävdar att det handlar om att man vill att andra länder ska stå för en större del av biståndet.

I dag ger UNRWA bistånd åt 5,3 miljoner registrerade palestinska flyktingar över hela Mellanöstern. Organisationen har över 20 000 anställda.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46