Hundradelarna inte på de finländska häcklöparnas sida

Viivi Lehikoinen missade OS-semin med 0,02 sekunder. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

OS tog slut i försöksheaten för både Annimari Korte, Reetta Hurske och Viivi Lehikoinen.

0,02 sekunder, 0,06 sekunder och 0,10 sekunder. Det är hundradelarna som skiljde häcklöparna Viivi Lehikoinen, Annimari Korte och Reetta Hurske från OS-semifinalerna i Tokyo.

Närmast semifinal kom 21-åriga Lehikoinen som fortsatte prestera på toppnivå, som hon gjort hela sommaren. HIFK-damen löpte det häckprydda banvarvet på karriärens nästbästa tid, 55,67, som gav en femteplats i försöksheatet därifrån de fyra snabbaste avancerade direkt till semin.

Lehikoinen låg då på en plats i semifinalen via tidsjämförelsen, men de sista heaten höll hög klass och finländaren skickades ut ur OS med en minimal marginal.

– Det grämer mig väldigt mycket. Jag hade velat ta mig vidare. Det var inget dåligt lopp, men jag hade förväntat mig lite bättre. Jag kämpade till slut och det räckte så här långt, säger Lehikoinen till Yle efter loppet.

Lehikoinen ska använda OS-besvikelsen som motivation för framtiden.

– Visst var det här fint. Jag fick kalla kårar då jag steg in på banan. Jag måste träna hårdare för att avancera nästa gång.

Nivån på damernas 400 meter häck var klart högre i Tokyo än i Rio för fem år sedan då tiden 56,61 räckte till en semifinalplats.

Lehikoinen har i år förbättrat sitt personbästa fyra gånger och totalt hyvlat över en sekund från sitt gamla rekord från 2017. Lehikoinens rekordtid och finländska juniorrekord (U23) lyder 55,42.

Korte rörd

En tid på 13 sekunder blankt hade krävts för häcksprintrarna att knipa en plats i semifinalen. Korte, som tampats med lårproblem i sommar, löpte i mål som femma i sitt försöksheat på tiden 13,06. Hurske var sexa i sitt heat på 13,10 då en plats bland de fyra bästa hade krävts för direkt avancemang.

Korte, vars säsongsbästa skrivs 12,91, hade tudelade känslor efter loppet.

– Jag är jättelycklig över att jag kunde löpa. Helt fantastiskt att kunna löpa med det här benet. Men helt för fullt gick det inte att springa. Det gjorde ont bara att gå i morse. Det hjälps inte, jag har gjort allt det går att göra.

– Endast de bästa idrottarna i världen får tävla här. Det är helt otroligt att vara med, säger en tårögd Korte i Yles tv-intervju.

Lårskadan kastade ett stort hot över hela Kortes OS. Nu överväger hon att avbryta säsongen och genomgå en operation, enligt Yle. Kortes personbästa och nationsrekord är 12,72 från sommaren 2019.

Inga bortförklaringar

Korte är inte den enda som pinats av skadeproblem. Nooralotta Neziri tvingades stå över OS på grund av en baklårsskada och inte heller Hurske har varit problemfri i sommar. Ryggen och låret störde Tammerforsdamen under försäsongen.

– 13,10 är ingen bra tid alls. Det grämer mig hårt. Men det hjälps inte. Det har varit ett ganska utmanande år. Men det är ingen orsak för en sådan här tid. Alla som tävlar här har säkert haft några skavanker, säger Hurske.

Hurskes personbästa är 12,78, likaså från sommaren 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning