Hundraåringar visar upp sitt Helsingfors

Sju berättelser. Jubileumsutställningen 100 år med råge belyser Helsingfors ur sju äldre stadsbors perspektiv – de har alla passerat hundraårsstrecket. Museilektor Marjukka Sihvola och producent Tuomas Myrén öppnar utställningen i Villa Hagasund på fredag. Bild: Niklas Tallqvist

Vem kan väl bättre berätta om Finlands hundra år som självständig stat än de som varit med under hela dess existens? Helsingfors stadsmuseum har ägnat sin jubileumsutställning åt sju Helsingforsbor som fyllt 100 år.

– Utställningen är som ett Helsingfors i miniatyr, de flesta är födda ute i landskapen och har i något skede av sitt liv flyttat till Helsingfors, oftast för att få ett jobb. Vi har en infödd helsingforsare med bland de sju huvudpersonerna, Torsten Liljeberg är Drumsöbo i tredje generationen, berättar fotoutställningens producent Tuomas Myrén.

Jaakko Estola föddes i Hyvinge 1918 och växte upp i Kervo. Under krigen arbetade han som eldledare för artilleriet och inom befolkningsskyddet i Helsingfors. När han pensionerades från Hankkija har han bland annat spelat volleyboll i Sikariporras.

Torsten Liljeberg är född i Helsingfors 1916 och Drumsöbo i tredje generationen. Under hela sitt liv har han sysslat med paddling. Han har vunnit flera finländska mästerskap och fungerat som tränare efter tävlingskarriären.

Lahja Mäkelä föddes 1917 på en liten bondgård i Satakunta. Hon var lotta under kriget och arbetade som sjukskötare vid fronten. Hon flyttade till Helsingfors efter krigen och arbetade vid Stengårds sjukhus.

Gunnel Stenbäck föddes i en prästfamilj på Åland 1914 och flyttade till Helsingfors 1934. Hon arbetade som diakonissa, avlade licentiatexamen i statsvetenskap och reste runt i världen.

Artturi Stenhammar är torparpojke från Padasjoki, född 1914. Han flyttade till Helsingfors på 1950-talet, arbetade som timmerman vid flera byggarbetsplatser och byggde också sitt eget hus i Parkstad.

Eila Vennala föddes i en köpmannafamilj i Vuoksenniska 1916. Hon flyttade till Kronohagen i Helsingfors på 1920-talet och bor kvar i samma bostad. Under arbetsåren arbetade hon som värdinna för en stor bondgård i Bjärnå, där hon fortfarande tillbringar somrarna.

Helvi Yliorpi föddes 1917 i Toholampi och flyttade till Helsingfors med sin familj i början av 1960-talet. Äktenskapet med Veikko varade i 81 år, vilket är inofficiellt finskt rekord. Hon är mamma i en storfamilj med 14 barn, 23 barnbarn, 19 barnbarnsbarn och 4 barnbarnbarnsbarn.

Med hjälp av gamla fotografier från både privata familjealbum och stadsmuseets samlingar och nytagna bilder av fotokonstnären Vesa Tyni har man skapat en spännande och dynamisk utställning, där sju människor får berätta fragment ur Finlands och Helsingfors historia. Krigsåren har lämnat spår i allas liv, men fokus ligger ändå på återuppbyggandet som pågått sedan dess. Fotoutställningen 100 år med råge öppnas i Villa Hagasund i dag.

– Vi har redan under en längre tid tagit med stadsbor när vi bygger upp nya utställningar, det är ett sätt att göra folk delaktiga. Nu ville vi engagera de allra äldsta invånarna och det var inte helt lätt. Ingen av oss tre som arbetat med utställningen hade ens träffat en hundraåring tidigare. Nu känner vi sju pigga, aktiva och engagerade seniorer väldigt bra, berättar museilektor Marjukka Sihvola.

Varierande historier

De sju huvudpersonerna i stadens jubileumsutställning har valts ut i samråd med veteranombudsmannen bland de 120 hundraåringar som finns i Helsingfors. De representerar helt vanliga stadsbor; här finns idrottsmannen, arbetaren, lottan, diakonissan och storfamiljsmamman. Alla tre männen har försvarat landet vid fronten under krigen, två av dem skadades allvarligt. Två av kvinnorna är ogifta, den tredje är mamma till fjorton barn. De har alla sin egen historia att berätta.

– Vi har intervjuat hundraåringarna både hemma och på stan, vi har träffat familjemedlemmar och pratat om barndomen, uppväxten och hur hemmet såg ut. Men i utställningen presenterar vi inte hela deras livshistoria, utan vi har valt att lyfta fram ett tema som har varit betydelsefullt för dem, förklarar Myrén.

Fotoutställningen domineras av sju flera kvadratmeter stora fotokollage, ett med varje hundraåring. Varje kollage är sammansatt av tre fotografier – ett gammalt foto med en Helsingforsvy i bakgrunden, ett nytaget foto från samma plats och ett porträtt på personen i fråga.

Två finlandssvenskar med

En av de första personer som besökarna får möta i Villa Hagasund är 103-åriga Gunnel Stenbäck, prästdottern från Åland som utbildade sig till diakonissa, specialiserade sig på vård av person med utvecklingsstörning och älskade att resa runt i världen – hon har besökt 52 länder. På väggen hänger privata bilder från såväl barndomshemmet på Åland som utlandsresor till Egyptens pyramider. Fotokollaget domineras av stadsmuseets foto från Diakonissanstaltens kyrka, som är en viktig plats för Gunnel.

Helsingforsfödda Torsten Liljebergs historia fokuserar på hans idrottsintresse, han är tävlingspaddlaren från Drumsö som suttit stora delar av sitt liv i kajak och också deltagit i olympiska spelen en gång, visserligen bara på reservplats. Foton från det Liljebergska familjealbumet avslöjar att inte ens kriget hindrade honom från att träna paddling, på ett foto står han på en stock i ett dike någonstans vid östfronten och tränar balans.

Det historiska fotografiet i hans fotokollage är taget utanför Drumsö med Gräsviken i bakgrunden och föreställer en grupp paddlare från Torstens förening Drumsö Kanotister.

Torsten "Nappus" Liljeberg är annars bekant för HBL:s läsare sedan tidigare, då Stefan Lundberg gjorde en stor intervju med honom inför 100-årsdagen i oktober i fjol. Han och hustrun Haga var också bjudna på självständighetsbal hos president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio i fjol och var bland de första att hälsa på värdparet. Ögonblicket förevigades av HBL-fotografen Niklas Tallqvist – också den bilden finns faktiskt med på utställningen.

Utställningen 100 år med råge ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum. Den öppnas på fredag i Villa Hagasund på Mannerheimvägen 13 och pågår fram till den 25 mars 2018. I villans övre våning pågår en annan fotoutställning med bilder ur stadsmuseets fotosamling, som visar hur äldre personer har skildrats vid olika tidpunkter och hur äldre stadsbor syns i gatubilden. Det är gratis inträde till bägge utställningarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning