Hundra sprängdåd i Sverige i år – "väldigt allvarligt"

En kvinnlig student skadades allvarligt när hon råkade gå förbi en sprängladdning som detonerade i Lund i september. Bilden visar när polisens kriminaltekniker undersöker området. Bild: Johan Nilsson/TT

Helt otroligt att ingen har dött. Så säger svenska bombskyddets analytiker efter 30 sprängdåd de senaste två månaderna – och totalt 100 hittills i år.

Bild: TT

Bombgruppens tekniker har åkt ut på 100 sprängningar i Sverige i år. Bara under det senaste dygnet har det smällt på tre platser i landet. Först i Malmö, därefter i Växjö och bara några timmar senare i Landvetter utanför Göteborg.

Den senaste tiden har kurvan stegrat med 30 sprängningar under september, oktober och inledningen av november. Hittills i år har skett mer än dubbelt så många sprängningar jämfört med motsvarande period förra året.

– Om man även jämför med andra länder i Europa och världen som är på samma utvecklingsnivå sticker vi ut, säger Ylva Ehrlin, analytiker på nationella bombskyddet.

Odetonerade bomber

Bombskyddet åker även ut på larm om misstänkta bomber som upptäcks innan de har detonerat. I år har det varit 76 fall av den typen av sprängladdningar – utöver de 100 gångerna som det har sprängts, enligt Ylva Ehrlins sammanställning.

– Ett oacceptabelt stort antal, säger hon och fortsätter:

– Det är en oönskad utveckling. Det är väldigt allvarligt, ett samhällsproblem. Man kan inte bara få bort sprängmedel och verktygen, man måste också hitta orsaken. Förr har det varit skjutningar, nu är det sprängningar.

Flera personer har skadat sig allvarligt i samband med explosionerna det senaste året. I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ligga bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på gatan i Lund.

25 personer skadades lindrigt i explosionen i Linköping tidigare i år som krossade ett stort antal balkonger, fönster och lägenheter. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

"Otrolig tur"

Ylva Ehrlin tror att det framöver kan komma att sluta ännu värre.

– Risken är mycket stor. Vi har hittills haft en otrolig tur, den turen har man bara inte. Ta explosionen i Linköping till exempel. Det är helt otroligt att ingen har dött, säger hon.

Hon menar att sprängningarna utgör en större fara för "tredje part" – det vill säga oskyldiga personer som inte har med brottet att göra – än många andra våldsformer.

– Ett vapen har du kontroll över tills du trycker av det, och oftast siktar du på det avsedda målet. En sprängladdning har du inte samma kontroll över, framför allt inte om du är en brottsling utan utbildning i området. Du har inte kontroll på målet och effekten.

Hittills i år har det skett 100 sprängningar i Sverige där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Vanligast har sprängdåden varit i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, mindre explosiva anordningar som är illegalt framtagna. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet i Sverige

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning