Hundra nyanser av blått – och ovanligt många folkdräkter

Hur mår bebin? President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio i en öm stund på dansgolvet. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Midnattsblått, himmelsblått, ljusblått, turkosblått och safirblått – uppfinningsrikedomen saknade gränser när det gäller de blåa nyanserna i balmodet.

Blått i all ära men kvällens mest fotograferade klänning var smaragdgrön och vackert draperad över värdinnans, fru Jenni Haukios, nätta babymage. Haukio orkade hälsa på nästan alla gäster, le och konversera och verkade inte ha problem med att graviditeten är inne på slutrakan.

Också värden, president Sauli Niinistö, var lugnet självt.

Försvarsmaktens kommendör Jaakko Valtanen var förste man att spänstigt stega in då dörrarna till Rikssalen öppnades. Efter Valtanen kom kvällens hedersgäster – veteranerna och lottorna – och därefter alla andra.

Aino-Kaisa Saarinen försöker infria förväntningarna i OS. Klänningen var en av balens vackraste. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Finlands idrottshistoria presenterades via flera framgångsrika idrottare, bland dem Lasse Virén, Teemu Selänne, Jari Litmanen, Minna Kauppi, Marja-Liisa Kirvesniemi, Siiri "Äitee"Rantanen, Juha Mieto, Marcus Grönholm, Jari Kurri samt Jarkko och Anu Nieminen.

Iivo Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen hör till dem som hoppet står till i vinter-OS. Iivo Niskanens avec Saana Kemppainen bar en guldfärgad klänning som ska symbolisera valören på de medaljer Niskanen förväntas vinna i vinter. Saarinen var elegant i mönstrad klänning och hörde till dem som satsade på en av årets balspecialiteter, ett vackert smycke.

Det gjorde även Vanessa Kurri som bar en svart stor brosch, designad av Kirsi Doukas, Seela Sella som hade ett halsband designat av Olli Lindroos och Finlands internationellt stora popstjärna Alma.

SFP:s Anna-Maja Henriksson, här med maken Janne, kom i klarrött. Bild: Lina Enlund

Alma och hennes tvillingsyster Anna, båda med neonfärgat hår, bar pansarkedjor runt halsen.

En av de få herrar som bar smycken var kulturjournalisten Aleksis Salusjärvi som hade en brosch i design av Taru Harmaala Chaloff.

De här smyckena, samt några till som också syntes på slottet, kommer att auktioneras ut hos Hagelstams i januari. Intäkterna går till välgörenhet.

Soliga leenden

Den finlandssvenska författarkåren representerades av Tua Forsström som avfyrade ett av kvällens soligaste leenden och Kjell Westö, som gjorde entré tillsammans med författaren och illustratören Lena Frölander-Ulf.

Ivo Niskanen och Saana Kemppainen. Klänningen i guld symboliserar guldmedaljer och är designad av Katri Niskanen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Skådespelare på plats var bland annat Pekka Strang med hustrun Pia och Cécile Orblin. Den senare, som har gestaltat Minna Canth på scenen i år, bar ett vintagesmycke med diamanter runt halsen.

Lasse Pöysti gjorde en rörande entré i rullstol, assisterad av sonen Tom Pöysti.

Titeln som årets regissör lär kammas hem av Aku Louhimies vars Okänd soldat redan nu är en framgångssaga i Finland. Filmen hade svensk biopremiär på självständighetsdagen och belönades med en översvallande recension i Dagens Nyheter. Recensentens största klagomål gällde att svenskarna får nöja sig med en version som är 47 minuter kortare än originalet.

Skådespelaren Tommi Korpela spelar huvudrollen i den andra av höstens stora inhemska filmer – Den eviga vägen. Korpela kom tillsammans med hustrun Elina Knihtilä.

Rött hos SFP

Rött var pop hos Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson och Mikaela Nylander som båda bar klarröda klänningar. Veronica Rehn-Kivi bar en klänning med vit överdel och blå kjol och Eva Biaudet kom i ett glittrande fodral med kvällens mest vågade slits.

Och Kristina Ranki, intendent för Mannerheimmuseet, kom i mönstrad klänning på grått botten. Ranki hade sällskap av sin make, Derek Fewster.

Folkdräkter var ett oväntat och uppiggande val. Bland annat riksdagsledamöterna Satu Hassi och Outi Alanko-Kahiluoto valde folkdräkt. Och president Tarja Halonen firade med puukko på magen, i den folkdräkt från Eura som hon bar också 2001 då hon var värdinna på slottsbalen.

Svart var en populär färg (men inte i närheten av de blåa nyansernas hegemoni). Lenita Airisto, Kirsti Paakkanen och Aira Samulin är kända som damer som nästan alltid bär svart men denna kväll bröt Airisto mönstret och valde blått. Kirsti Paakkanen gjorde entré stödd på en kadett och bar en prinsessaktig skapelse i design av Jukka Rintala.

Jaana Pelkonen i olivgrön spets med djup urringning och rosett på magen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Fotografen Elina Brotherus var en av dem som vågade sticka ut. Brotherus, som i höstas hade äran att ställa ut på Centre Pompidou i Paris, hade kvällens enda blomsterkrans i håret.

Hufvudstadsbladet representerades av Sylvia Bjon, ordförande för Politiska journalisterna, och hennes sambo Tommy Pohjola.

Kvällens drottningar då?

Hbl:s subjektiva jury korar härmed Aino-Kaisa Saarinen, Susanna Rahkamo och Aino Seppo till balens juveler.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning