Hundra bästa böckerna utsedda

Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en av de böcker som har format vår värld, enligt BBc Arts. Arkivbild. Bild: JB REED/AP/TT

Den mörka materian av Philip Pullman och Vita tänder av Zadie Smith, det är några av den engelskspråkiga litteraturens mest inspirerande böcker, enligt BBC Arts.

De har låtit en jury av både kritiker och författare välja böckerna " som formade vår värld ". Där finns också klassiker som Jane Austens Stolthet och fördom, George Eliots Middlemarch och Mary Shelleys Frankenstein.

Jonty Claypole, chef på BBC Arts, vill att listan ska vara "provokativ, väcka debatt och inspirera till nyfikenhet" och menar att den är bredare än de flesta liknande listor.

George RR Martin har också en bok med, den första delen i Sagan om is och eld. Andra böcker som valts ut är Yaa Gyasis Vända hem, Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol, Sagan om ringen-trilogin av Tolkien, Övärlden av Ursula K Le Guin samt Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Bland böckerna för barn och ungdom syns exempelvis Harry Potter-serien av JK Rowling och Häxorna av Roald Dahl.

Verken är indelade i kategorier som "identitet", "äventyr" och "kärlek, sex och romantik".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning