Hundra år sedan Ryssland erkände vår självständighet

Vladimir Ilyich Ulianov (1870-1924) är mer känd som Lenin. På den här bilden talar han till sina anhängare i Moskva i oktober 1918, ett år efter oktoberrevolutionen. Foto: Lehtikuva Bild: -/Lehtikuva

Nu på nyårsafton är det exakt hundra år sedan Ryssland gick med på Finlands självständighet.

Jubileumsåret och självständighetsdagen har firats med pompa och ståt, men det är faktiskt den 31 december 1917 som Ryssland erkände Finland som en självständig stat.

Tre veckor hade gått sedan Finland förklarat sig självständigt, men ingen stat hade erkänt självständigheten. De andra länderna väntade på att Ryssland först skulle ge sitt erkännande.

En trepersoners delegation ledd av senatens ordförande Pehr Evind Svinhufvud reste till S:t Petersburg i slutet av december för att överlämna en officiell begäran om erkännande av självständigheten. Förutom Svinhufvud ingick Karl Gustaf Idman och Carl Enckell i delegationen.

På nyårsafton fick trion äntligen ta emot ett undertecknat dokument av Folkkommissariernas råd, som motsvarar dagens ryska regering.

Svinhufvud fick träffa Vladimir Lenin som frågade om finländarna var nöjda. Svinhufvud svarade att de var mycket nöjda och männen skakade hand. "Vi bara uttryckte ett sorglöst tack till bolsjevikerna för avskedsbrevet" beskrev Svinhufvud.

Enligt historien återvände Lenin till sin regerings plenisal och berättade att han av misstag hade kallat finländarna för kamrater. "Det gör ingenting. Om vi någon gång råkar i deras händer kommer de att räkna det till din fördel", svarade Trotskij.

Finlands frigörelse och självständighet bekräftades slutgiltigt och officiellt några dagar senare av den verkställande centralkommittén.

P.E. Svinhufvuds självständighetssenat: Eero Yrjö Pehkonen, Juhani Arajärvi, Arthur Castren, Jalmar Castren, Emil Setälä, P.E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey och Wilho Louhivuori. Foto: Eric Sundström/Lehtikuva Bild: Eric Sundström/Lehtikuva

Femton länder erkände inom 1918

Sverige och Frankrike var de första som erkände Finlands suveränitet den 4 januari 1918. Inom ett par dagar hade också Grekland och Tyskland erkänt Finlands självständighet.

Också Norge och Danmark erkände Finland inom den närmaste veckan.

Sammanlagt femton länder erkände Finlands självständighet under år 1918. USA och Storbritannien gav sitt erkännande först i maj 1919.

Nyhetsbyrån STT var först ute med nyheten om jubileet i dag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning