Hundfilter och snaps – hur fungerar Snapchat?

Snapchat blev känt för både filter och händelser och nu har flera andra sociala medier börjat använda sig av samma funktioner. Bild: Richard Nordgren

Snapchat är en av de ungas favoritplattformar. På Snapchat kan man ladda upp bilder och videor, chatta med vänner och läsa nyheter.

Snapchat INC, som är företaget bakom den avgiftsfria sociala medieplattformen Snapchat kallar appen kort och gott för "en kamera". Däremot är det inte vilken kamera som helst, med Snapchat kan man ta så kallade snap-bilder och videor som sedan går att skicka till vänner. Bilderna och videorna kan öppnas och ses i högst 10 sekunder.

HBL går igenom de största sociala medierna.

Syftet är att förklara plattformarna för dem som är osäkra på hur de fungerar och undrar varför folk använder dem.

Vi tittar på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat och Tiktok.

Andra populära sociala medier är Whatsapp, Youtube, Linkedin, Pinterest, Flickr och Telegram.

Man kan också välja att ladda upp bilderna och videorna på sin händelse, eller story som det kallas, där bilden eller videon är synlig för alla ens vänner under 24 timmar.

Snapchat används främst för att chatta. Till skillnad från andra chattplattformar som till exempel Whatsapp finns det man skickar endast synligt under några sekunder för mottagaren. Man kan chatta med sina Snapchat-vänner genom att endast skicka text, men oftast skickar man en bild eller video som man skrivit en liten text på.

Snapchat menar själv att det är ett effektivare sätt att chatta med hjälp av bilder eftersom man då kan visa ansiktsuttryck vilket inte är möjligt då man endast skriver text.

Ingångssidan på Snapchat är en kamera. Man tar bilder genom att trycka på cirkeln som finns nere i mitten och genom att hålla in cirkeln tar man videoklipp. Med Snapchatkameran kan man ta högst 60 sekunder långa videoklipp. Genom att filma flera klipp efter varandra kan man skapa en längre video. Under cirkeln finns Snapchatgalleriet där alla bilder och videor man tagit kan sparas.

Bredvid cirkeln finns en mindre cirkel med en emoji på, där man kan lägga till olika sorters filter på bilderna och videorna man tagit med Snapchatkameran. Ett känt Snapchatfilter är hundfiltret som ger ens ansikte hundöron och tunga.

När man tagit en bild med Snapchatkameran kan man trycka på den och skriva en text på den. Man kan spara bilden genom att trycka på en pil nedåt eller så kan man ladda upp den på sin story genom att trycka på en fyrkant med ett plus i. Nere till höger finns en stor blå pilsymbol, trycker man på den kan man välja vem av sina Snapchat-vänner man vill skicka bilden till.

Nere till vänster om cirkeln finns chattsymbolen. Där finns alla användare man lagt till som Snapchat-vänner och genom att trycka på deras profil kan man skicka antingen bilder eller chattmeddelanden till dem.

Nere till höger på ingångssidan finns symbolen för stories, trycker man på den kan man se alla senast upplagda stories av sina vänner. Där finns också sponsrat innehåll, alltså reklam, samt innehåll från olika mediehus som betalar för att få sitt innehåll synligt på Snapchat.

Uppe på ingångssidan finns en sökfunktion där man kan söka efter personer att lägga till som Snapchat-vänner. Man kan lägga till vem som helst som Snapchatvän, och man behöver inte nödvändigtvis känna personen. Vem som helst som hittar ens Snapchat-användarnamn kan också lägga till en som vän, men man måste acceptera vänförfrågningen för att man ska bli vänner. Vissa verifierade konton av kända användare kan man bli vän med utan att användaren bakom kontot accepterar förfrågan.

Sveper man neråt på ingångssidan öppnas snap-kartan där man kan se var alla ens Snapchat-vänner befinner sig för tillfället. För att synas på kartan måste man ha telefonens platsdelning aktiverad. Vill man inte att man ska synas på kartan kan man i profilinställningarna välja så kallat spökläge.

Det finns en profilsymbol uppe på vänstra sidan på ingångssidan, där man kan ändra inställningarna för sin profil. Att ta bort sitt Snapchatkonto kräver flera steg. Ifall man vill ta bort sitt Snapchatkonto finns det instruktioner om hur man gör i hjälpcentret som hittas i profilinställningarna.

En kameraplattform där man chattar med andra främst genom att skicka bilder.

Grundat: 2011

Grundare: Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown

Vd: Evan Spiegel

Antal aktiva användare per dag: över 200 miljoner

Åldersgräns: 13 år

Källa: Snapchat, Statista

Börja använda Snapchat

Ladda ner appen Snapchat till din smarttelefon. Snapchat kan endast användas som app och därmed inte på en dator. Registrera dig som snapchat-användare och hitta på ett snapchat-användarnamn. Snapchat kommer be dig fylla i vissa personliga uppgifter såsom ålder och e-postadress.

Lägg till Snapchat-vänner genom att söka deras Snapchat-användarnamn i sökfunktionen och klicka på lägg till. Snapchat kommer att ge förslag på personer att lägga till som vänner utifrån kontakterna sparade i ens telefon. Efter att en användare har accepterat ens vänförfrågan kan man skicka snap-bilder genom att använda kameran på ingångssidan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning