Hunden har ett hästminne

Bild: MOSTPHOTOS

Har du alltid tyckt att din hund är smart? Förmodligen har du rätt. Åtminstone minns den vad du gör, även utan godis i belöning.

Hundar minns vad du gör även när de inte förväntas få sitt minne testat, visar en ny studie publicerad i Current Biology.

Det handlar om episodiska minnen, en typ av minne av personligt upplevda händelser och som bland människor tros kunna länkas till självmedvetenhet. Och även om det är svårt att i tester påvisa att människans bästa vän har ett utvecklat episodiskt minne, tycks det ändå som att de har något som ligger nära det.

Apar efter

Forskarna använde sig av en metod i flera steg. De 17 hundarna tränades först enligt ett trick där de fick se en person göra något, för att sedan uppmanas att härma beteendet, till exempel sätta sig i en fåtölj eller hoppa upp i luften. Sedan tränades vovvarna i stället i att ligga ner efter att de sett en person göra något annat än lägga sig ner. Men när hundarna vant sig vid detta överraskade forskarna plötsligt med att återigen uppmana dem att apa efter forskarnas beteende. Vilket de också gjorde.

Vovvarna minns

Enligt forskarna är studien "Recall of others actions after incidental encoding reveals episodic-like memory in dogs" ett bevis på att vovvarna faktiskt kommer ihåg vad människor gör även om de inte har någon anledning att göra det. Alltså utan att hunden förväntar sig att behöva härma beteenden eller belönas för att göra så.

Testerna gjordes både efter en minut och efter en timme och hundarna klarade båda tidsintervallen.

Forskarna anser att den här typen av studier går att applicera även på andra djurarter för att bättre kunna förstå hur djur bearbetar sina egna handlingar och de som andra gör runt omkring dem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning