Hundarna skällde, folk festade och tåget gick

Nu är den äntligen här, västmetron. Hundratals gick upp i ottan för att få åka med första tåget till Helsingfors.

De ivrigaste metrofantasterna i Mattby stod och rev i köpcentret Iso Omenas dörrar en timme innan lördagens och historiens första västmetroavgång klockan 5.09. På vägen ned till stationen kunde man sedan plocka med sig en tygkasse, en mugg och så förstås godis – allt i orange och med M-logga. Tonåringar, studerande, hela familjer och tjocka släkter skulle premiäråka!

Historisk morgon. Laura Tuomainen var bland de första som tog tåget från Mattby till Helsingfors. Bild: Leif Weckström

Bland de första fanns också stadsdirektören i Esbo Jukka Mäkelä. Han var glad. Också metrobolagets vd Ville Saksi verkade mycket nöjd i sin orange keps. Det finns en fråga som man bara måste ställa metrochefen.

Är det nu säkert att västmetron startar i dag?

– Heh, du kommer att fråga det där när jag redan står i vagnen och dörrarna stängs eller hur?

Och så rullade tåget in på stationen med Keijo Koistinen i förarhytten. Ett skinande rent vidunder. Tjohej. Applåder och skrik. Fatta mängden selfies! Hur är detta möjligt, vad är det som pågår, nu är vi här, det här är på riktigt! Fatta fatta fatta. Så där höll det på tills tåget var smockat. Det tog någon minut för väktarna att fösa in de sista passagerarna.

Kaffe och bulla

Och så var västmetron i gång. Inte en sekund för tidigt, men nu är den här. Till och med jyckarna tvingades gå upp tidigt för att åka tunnelbana över gränsen till hufvudstaden. Tico, som egentligen heter Helter Skelter, och Tahvo var två av dem. Snälla hundar, skällde bara lite. Eller så var de rädda. Hur som helst bet de ingen i byxbenet under denna jungfrufärd. Gränsen till Helsingfors passerades cirka klockan 5.20. Äntligen, livet är en fest igen!

Som väntat var det hundratals stadsbor som gick upp mitt i natten för att få ta selfies och åka västmetro. Bild: Leif Weckström

Allt som gick att fotografera skulle fotograferas. Bild: Leif Weckström

Trängsel i första tåget. Efter helgen kommer vardagen. Kommer det att vara lika fullt i tåget då? Bild: Leif Weckström

Bild: Leif Weckström

Helsingforsborna var inte sämre. Första tåget från Nordsjö till Mattby startade 5.15 och när det anlände till Drumsö var det fortfarande svårt att rymmas med. På Otnässtationen stod blåsorkestern kvar och spelade fina trudeluttar. Biljettkontrollanterna syntes inte till men annars var allt som det ska vara.

Mäklaren Asko Schrey var klädd till fest! Och bland de allra första passagerarna nere på Mattbystationens perrong. Bild: Leif Weckström

Väl framme i Mattby möttes yrvakna resenärer av orange munkar och färskt kaffe. Härligt. Det var köpmannen Toni Pokela som bjöd på frukosten. Pokela har förståeligt nog varit rejält sur på de ständiga byggproblemen men nu fick han en fin start på dagen, veckan och resten av året. Grattis, Esbo och Helsingfors!

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning