Hundägare i svampskogen – se upp för de här svamparna

Se upp så att hunden inte får i sig någonting giftigt i svampskogen. Bild: Halfpoint/SPT

En bra tumregel är att i stort sett samma svampar är giftiga för hundar som för människor.

Det gäller att se upp med hunden i svampskogen, skriver djurförsäkringsbolaget Agria Eläinvakuutus i ett pressmeddelande. Har du en glupsk hund är det bra att vara extra försiktig då många svampar är giftiga för hundar.

Röd flugsvamp

Brun flugsvamp

Panterflugsvamp

Vit flugsvamp

Lömsk flugsvamp

Toppig giftspindling/spindelskivling

Stenmurkla

De vanligaste symtomen är kräkningar och diarré. Vissa svampar är så giftiga att hundar kan få i sig av giftet bara genom att nosa eller slicka på svampen. En del svampsorter är direkt dödliga.

Om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Har du möjlighet är det bra om du då tar med en svamp av den sort som du tror att din hund fått i sig.

Det lönar sig att hålla hunden kopplad. Det är också bra att lära hunden kommandot "lämna!".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning