Hund i viruskarantän – smittar troligen inte

En kvinna på promenad med sin hund i Hongkong på torsdagen. En hund i Hongkong har testats positivt för den nya coronaviruset, men bedöms inte kunna föra smittan vidare. Bild: Kin Cheung/TT-AP

En hund i Hongkong har testats positivt för det nya coronaviruset. Inget tyder på att hundar kan sprida smitta, men myndigheter följer utvecklingen.

En hund har testats "svagt positivt" för viruset sars-cov-2, enligt ett uttalande från Hongkongs jordbruksmyndighet (AFCD). Hunden har placerats i karantän för fortsatt provtagning. Den kommer inte att återlämnas till ägaren förrän testresultaten är negativa, säger departementet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera experter, bland annat från WHO, anser enligt nyhetskanalen CNN att det är sannolikt att hunden har smittats av en människa. Men bedömningen är också att eftersom sällskapsdjur i allmänhet inte uppvisar symtom så är det osannolikt att de sprider smittan vidare.

För säkerhets skull rekommenderar AFCD i Hongkong ändå att djurägare tvättar händerna efter att ha umgåtts med sina djur och undviker "pussar", enligt CNN.

Enligt medieuppgifter är det en hund av rasen pomeranian som testats positivt för coronaviruset i Hongkong. Det här är en hund av samma ras. Arkivbild. Bild: Kankanit Wiriyasajja/TT-AP

Inga tester på djur

Karl Ståhl vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige manar också till viss försiktighet, och god hygien, för att inte sjuka ska riskera att smitta sina sällskapsdjur.

– Sjuka människor som utsöndrar viruset kanske ändå ska vara mer restriktiva i sina kontakter med husdjur, precis som med sina andra familjemedlemmar. Det är också det man rekommenderar på OIE, Världshälsoorganisationen för djurhälsa.

Den 28 februari meddelade myndigheten AFDC, som hanterar frågor om djurhälsa i Hongkong, att en hund har testats "svagt positivt" för coronaviruset sars-cov-2.

Hunden placerades i karantän. Den 4 mars meddelade AFDC att fortsatt provtagning gett samma resultat.

Myndigheten säger att det inte finns några belägg för att sällskapsdur kan smittas av sjukdomen covid-19, som orsakas av den nya coronaviruset, eller att de själva kan bli sjuka.

Trots det uppmanar AFCD djurägare att tvätta händerna noga efter kontakt med sina djur.

Husdjur som tillhör smittade personer i Hongkong kommer att placeras i särskild karantän i minst 14 dagar, under övervakning av veterinär. De återlämnas till sina ägare först förrän testresultaten är negativa.

Källa: Reuters, CNN. AFDC

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning