Humorgruppen KAJ bjuder på fredagsmys

Lämpligt inför fredagen släpper humorgruppen KAJ sin nya musikvideo Taco Hej. Tortillachips, tomater och tacoskal flyger och pryder en avstängd gata i Vöra. På den nattsvarta åkern intill pågår passionerad flamenco. KAJ är först i Svenskfinland med att spela in en musikvideo i en enda tagning. Det kommer killarna att fira med inget annat än tacos och tortillas!

Humorgruppen stängde av Rejpeltvägen i Vörå under natten mellan 22:a och 23:e juli för att filma videon till sin nya låt Taco Hej. Projektet har sysselsatt gruppens medlemmar Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård sedan i mars. Tillsammans med produktionsbolaget Eva Lingon ville de göra något storstilat och nytt.

– Vi har fått ett häftigt stöd och allt har gått så snabbt. Jag tryckte publicera prick klockan tolv i dag, och bara tio minuter senare hade videon delats otaliga gånger, säger Norrgård.

Sju timmar senare gillar över 1700 personer videon på Facebook och inlägget har fått nästan hundra kommentarer. Norrgård förklarar hur de kläckte idén till att spela in videon i ett kör.

– Vi funderade länge på att göra något i stil med vår förra musikvideo, men saknade wow-faktor. Vi ville använda en motoriserad soffa.

Myskvällen startar alltså i ett vanligt vardagsrum och slutar med flamenco, pinjatas och mat i överflöd på den österbottniska landsbygden.

Talkokrafter

Trion träffade sina fyrtio assistenter först samma kväll, men med väskrivna manus i handen gick allt som smort. De flesta av dem som hade kavlat upp ärmarna var trots allt vänner och bekanta.

– Kasta chipspåsar, bära bord, koka kaffe och vakta vägen var några av arbetsuppgifterna. Vi fick också hjälp av Veckoslutskommitén på Yle X3M och av Camilla Forsén-Ström från programmet Strömsö.

Inspelningen tog hela natten och det var tagning nummer fem som blev slutresultatet.

– Det svåraste var att få allting att sitta. Vi hade ingen tid för omtagning på grund av själva sjungandet, låten måste kunnas som rinnande vatten. Speciellt Axels korta inslag var viktiga.

Tex-mex är heligt

Idén till själva låten föddes efter en vanlig tacomiddag hemma hos Norrgård där tex-mex är en oslagbar favorit.

– Tacomys är heligt för mig och min fästmö och vår paradrätt är tacopaj. Vi åt till tonerna av flamenco då hon sa att vi måste göra en låt med latinska rytmer.

Kort därefter var Norrgård på besök hos Åhman. Han förevisade ett plastkärl som var gjort enkom för tacos och tortillas. Det fick killarna att flina och tänka till.

– Det klickade genast. Det är kul att röda påsar med koriander och spiskummin har blivit så populära bland nordbor.

Trots att inspelningsplatsen dignade av ingredienser till tacos och tortillas har KAJ inte tröttnat på tex-mex.

– Efter förra musikvideon var vi länge utleda på bullar, men den här gången blev det inte så mycket ätet.

Därför ser humorgruppen fram emot att få fira sin nya musikvideo med mexikanska smaker och rytmer.

– Av oss tre är det jag som är hårdast på tex-mex. I kväll blir det lasagne, men i morgon lagar vi tacos. Axel tycker att det är lite svennebanan och Kevin begränsas av många allergier, men ingen av oss tackar nej till tacokväll.

Inga tummar mitt i handen

I videon har Rejpeltvägen utsmyckats av tre stora lysande bokstäver: MYS. Kabaretsbokstäverna är det första som killarna själva snickrade ihop inför Taco Hej. En dryg vecka innan inspelningen ritade, sågade och byggde de ihop skylten, som sedan pryddes av liggunderlag sprejade i guldfärg.

– Axels kusin Gabriel Ståhlberg fixade elektroniken och lärde oss att göra ljustunneln som syns i slutet av videon. Hälften av det roliga är att få göra själv, säger Norrgård.

Nästa vecka släpper KAJ en bakom kulisserna-video, något som redan har önskats av många tittare.

Händelserik höst

KAJ hinner inte lägga sig på sofflocket efter en intensiv sommar. Nästa album släpps i skiftet mellan september och oktober och två låtar finns fortfarande bara i huvudet.

– Vi hinner inte riktigt pusta ut, men nog ska vi hinna med några myskvällar.

Åtta låtar är redan inspelade och killarna är rutinerade. Efter flera år inom nöjesbranschen har de insett vikten av långsiktig planering.

– När vi började fanns det bara en växel: fullt kör. En galen grej som den här kräver arbete dygnet runt, men numera varvar vi intensiva perioder med pauser.

Hittills har killarna bara fått en negativ kommentar i strömmen av hyllningar. Hösten ser ljus ut för humorgruppen KAJ.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning