Humanitära krisen i Syrien eskalerar – "Syrierna har lidit nog"

Bombningar. Frivilliga från organisationen Vita hjälmarna bär ett skadat barn till en ambulans efter bombningar i den rebellkontrollerade staden Duma i östra Ghouta den 22 februari. Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Bombningar och hungersnöd hotar hundratusentals människor samtidigt som hjälporganisationer har svårt att nå ut med sitt bistånd. Röda Korset vädjar till krigets alla parter att skydda civila i nöd.

Situationen i östra Ghouta intill Syriens huvudstad Damaskus har förvärrats katastrofalt efter de senaste dagarnas bombningar. Antalet skadade och döda ökar då områdets inspärrade civila inte kan ta sig i säkerhet och få den vård de behöver, rapporterar Internationella Röda Korset.

– Det mänskliga lidandet i östra Ghouta överskrider redan gränsen för vad vi kan föreställa oss. Men vi befarar att situationen förvärras ytterligare, säger Johanna Klinge, representant för Finlands Röda Kors, i ett pressmeddelande.

I östra Ghouta finns ungefär 400 000 invånare, av dem är ungefär en tredjedel barn. De har uthärdat svåra förhållanden i flera månader. Civila mål har bombats, bland annat sjukhus och vårdcentraler, rapporterar Röda Korset.

– Hundratusentals människor i östra Ghouta har levt i nöd sedan november, med brist på mat och vatten samt hälsovård och läkemedel, säger Päivi Hurttia per telefon till HBL.

Hurttia är för tillfället på plats i Damaskus och jobbar som biståndsarbetare och kommunikationsexpert för Röda Korset.

Den senaste tiden har situationen eskalerat så att bombningar sker nästan dagligen. Hurttia själv vaknar ofta tidigt på morgonen till smällar från briserande bomber som ekar in till Damaskus. De senaste dagarna har ungefär 500 civila mist livet i bombningarna och Hurttia befarar att läget förvärras ytterligare.

– Människorna där har inte haft drägliga levnadsförhållanden på flera månader, och så bombas de dessutom. Jag vet inte längre hur jag ska beskriva det, säger hon.

Ett skadat barn vårdas på sjukhus efter bombningar i östra Ghouta den 22 februari. Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Begränsade möjligheter för bistånd

Förra veckan lyckades Röda Korset skicka en biståndskonvoj på nio lastbilar till östra Ghouta. Hjälpen nådde ungefär 1 400 nödställda personer i området.

– Konvojen var den första som kunde skickas i år. Det är något, men många fler behövs. Om läget inte blir bättre så att fler konvojer kan skickas så börjar den humanitära krisen bli omöjlig, säger Hurttia.

Internationella Röda Korset vädjar till krigets alla parter att respektera internationella krigsrättsprinciper som skyddar civilbefolkningen samt att göra det möjligt för biståndsorganisationerna att under säkra förhållanden nå fram till människor i nöd. Just nu är detta inte möjligt, berättar Hurttia.

– De krigande parterna måste kunna garantera att biståndsarbetare och nödställda inte blir beskjutna till exempel då människor samlas vid lastbilarna för att hämta förnödenheter. För tillfället finns ingen sådan garanti.

Utdragen konflikt

I mars blir det sju år sedan konflikten i Syrien började. Enligt Röda Korsets beräkningar är 13 miljoner människor i behov av bistånd i Syrien och de närliggande områdena. Inom landet finns över 6 miljoner flyktingar.

Enligt BBC rapporterar det syriska människorättsobservatoriet SOHR att den syriska regeringens styrkor samt dess allierade utfört fler än 1 290 luftattacker i östra Ghouta och beskjutit området med 6 190 raketer sedan mitten av november.

BBC rapporterar också att FN:s krigsbrottsexperter utreder misstankar om att området beskjutits med raketer som innehåller klorgas.

Päivi Hurttia hoppas att världens ledare göra vad de kan för att få slut på dödläget:

– Kriget har pågått länge och visar inte tecken på att ta slut. Syrierna har redan lidit nog.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning